Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Schrijver Frans Pointl (82) overleden

Schrijver Frans Pointl is gisteren overleden, meldt uitgever Nijgh & Van Ditmar. Hij is 82 jaar geworden.

Zijn bekendste werk is de verhalenbundel De kip die over de soep vloog uit 1989, die werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels. Nijgh & Van Ditmar laat weten dat de auteur een klein, maar bijzonder oeuvre achterlaat.

Pointl begon pas op latere leeftijd te publiceren. Bij zijn prozadebuut in 1989 was hij midden 50. In het autobiografische De kip die over de soep vloog beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog. Pointl was in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Joodse moeder en Oostenrijkse vader.

Uitkijken naar de dood

Zijn laatste levensjaren bracht Pointl door in een verpleeghuis in Amsterdam, maar hij bleef literair actief. Zijn laatste werk, De laatste kamer, kwam twee jaar geleden uit.

Toen schreef Pointl dat hij uitkeek naar zijn dood. "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."

Hollandse Hoogte
Frans Pointl in 2008

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl