Een Airbus A330 van Air France
NOS Nieuws

Bonden gefrustreerd over dreigende ontslagen Air France

De Franse vakbonden reageren verbolgen op de aankondiging dat Air France-KLM tot harde maatregelen wil overgaan. De directie van het bedrijf kondigde gisteren aan op de korte termijn te moeten snijden in de activiteiten van Air France.

De directie geeft de schuld hiervoor aan het uitblijven van een akkoord van Air France met de bonden. In Franse kranten wordt gesproken over de mogelijkheid dat er duizenden mensen ontslagen worden. Maandag volgen meer details.

Bij de Nederlandse tak van het bedrijf heeft de directie overeenstemming bereikt met de bonden voor grond-, cabine- en cockpit-personeel. KLM praat komende weken intern verder over een reorganisatie, waarbij vooral wordt gekeken naar het management en de ondersteunende functies binnen het bedrijf.

Gemiste kans

Bij de Franse tak van het bedrijf, Air France is de nood nu hoger. Het bedrijf had al eerder in de zomer aangekondigd drastische maatregelen te moeten nemen. Nu een akkoord met de bonden is uitgebleven zijn grote aantallen gedwongen ontslagen zeer waarschijnlijk.

Ronald Noirot van de vakbond voor kaderpersoneel CFE-GCS spreekt in de krant Ouest-France van een gemiste kans. De bond geeft de schuld aan de piloten, die in de onderhandelingen dwarslagen. Hij noemt ze "een kliek die alleen opkomt voor de eigen privileges". "Ze zijn bezig het bedrijf om zeep te helpen". Ook de algemene vakbond reageert gefrustreerd op de mededeling.

Deur niet gesloten

De pilotenbond zegt in de Franse krant Le Monde dat de reorganisatie nog afgewend kan worden omdat er nog vervolgonderhandelingen komen.

Maar de directie zegt van niets te weten. Air France-KLM-topman Juniac zegt ondertussen wel open te staan voor een hervatting van onderhandelingen met de bonden. Hij zegt tegen persbureau AFP: "Als in de komende weken de bonden toch nog met een echt plan komen, en met oprechte wil om te onderhandelen, dan is de deur niet gesloten".

Ook de Franse premier Manuel Valls heeft opgeroepen tot een hervatting van de besprekingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl