Een vluchtelingenjongetje op het station van Munchen, begin vorige maand.
NOS Nieuws

Duitsers pessimistischer over vluchtelingen

De mening over vluchtelingen is in Duitsland in een maand tijd omgeslagen. Uit een peiling van de Duitse omroep ARD blijkt dat 51 procent van de Duitsers zich zorgen maakt over het grote aantal vluchtelingen dat naar hun land komt. Een stijging van 13 procent in vergelijking met vorige maand.

Vooral mensen in Oost-Duitsland zijn ontevreden over de vluchtelingenstroom. Uit het onderzoek komt naar voren dat 59 procent van de Oost-Duitsers zich zorgen maakt tegen 48 procent in West-Duitsland.

Ook verschilt dit percentage per opleidingsniveau en zijn laagopgeleiden meer ontevreden dan hoogopgeleiden. Duitsers met alleen een middelbaar diploma maken zich de meeste zorgen (63 procent), terwijl 33 procent van de mensen met een hbo-diploma zich zorgen maakt.

Vertrouwen

Behalve over de vluchtelingenstroom zijn de Duisters ook pessimistischer geworden over de immigratie van de vluchtelingen. 35 procent van de ondervraagden zegt dat de komst van vluchtelingen voordelen biedt, 10 procent lager dan een maand geleden. 44 procent denkt dat het meer nadelen biedt, een stijging van 11 procent.

De stemmingsomslag heeft ook gevolgen voor de populariteit van Angela Merkel. Het vertrouwen in de bondskanselier is met 9 procent gedaald naar 54 procent. Dat is het laagste niveau in de peiling sinds december 2011.

Ernstig probleem

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, vindt de vluchtelingenstroom een "ernstig probleem". Hij zei tegen de ZDF dat de houding en gedrag van vluchtelingen is omgeslagen.

"Tot voor de zomer waren de vluchtelingen dankbaar dat ze bij ons welkom waren. Nu zijn er vluchtelingen die denken dat ze alles zelf kunnen bepalen." Hij bedoelt hiermee vluchtelingen die opvanglocaties vernielen of gaan staken omdat de opvang hen niet bevalt.

De minister benadrukte wel dat een minderheid van de vluchtelingen zich zo gedraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl