Een opname van een Russisch bombardement in Syrië AFP

Turkije en de door de VS geleide coalitie tegen IS roepen Rusland op om zijn luchtaanvallen op de gematigde oppositie en burgerdoelen in Syrië te staken en alleen nog IS-posities aan te vallen. 

In een gezamenlijke verklaring zegt de coalitie, die verder onder meer uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Golfstaten bestaat, dat aanvallen op de gematigde oppositie het conflict alleen vergroten en islamitisch extremisme in de hand werken.

3 à 4 maanden

De voorzitter van de buitenlandcommissie van het Russische parlement, Alexei Poesjkov, zei voor het Franse radiostation Europe 1 dat de Russische bombardementen drie tot vier maanden gaan duren en intensiever zullen worden.

President Poetin is vandaag in Parijs. Daar spreekt hij met president Hollande en bondskanselier Merkel over de situatie in Oekraïne. Vermoedelijk zal ook de situatie in Syrië aan de orde komen. 

Bombardementen

Russische gevechtsvliegtuigen bombardeerden gisteren voor de tweede dag op rij posities van tegenstanders van president Assad, in het westen en noordwesten van Syrië. Daarbij zouden ook burgerslachtoffers zijn gevallen. De Russische president Poetin ontkent dat en doet berichten daarover af als propaganda.

Later op de dag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius dat het erop leek dat de Russen de door het Westen gesteunde gematigde oppositie had aangevallen en niet IS of het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra.

Belangen

Het Westen en de Golfstaten die aan de coalitie meedoen, willen dat Assad vertrekt. Rusland steunt Assad en beschouwt ook de gematigde oppositie in Syrië als een terroristische beweging. De Russen hebben een luchtmachtbasis ingericht bij de stad Latakia. 

Volgens Libanese bronnen zijn er in Syrië ook honderden Iraniërs aangekomen om aan de kant van Assad mee te vechten. Dat er Iraniërs aan de kant van het regeringsleger meevechten, is al langer bekend.

STER reclame