ANP
NOS Nieuws

'Radio-dj's van nu moeten zich meer profileren'

"Tegenwoordig vind ik het lawaaiig en daar heb ik geen zin in. Ik luister nog maar heel weinig", zegt Herman Stok (88). Hij was in 1970 een van de eerste dj's op toen nog Hilversum 3. De zender, sinds 1994 3FM, viert deze maand zijn 50-jarig jubileum. Vanochtend kwamen de dj's van toen en nu bij elkaar bij de opening van een tentoonstelling in Beeld en Geluid, in Hilversum.

Dat Stok tegenwoordig niet meer luistert, ligt volgens hem niet aan de zender. "Het komt ook door het ouder worden." In al die jaren is er volgens hem veel veranderd. "Je moet niet vergeten dat dat alweer 50 jaar geleden is dat wij begonnen. Toen waren de populaire dj's van nu, zoals Giel Beelen, nog niet eens geboren."

ANP
Herman Stok (L) tijdens de opening van de tentoonstelling in Beeld en Geluid.

"Het is tegenwoordig allemaal veel sneller en flitsender", zegt Stok. "In onze tijd leidde gasten in je uitzending alleen maar af van de muziek. Wij legden meer het accent op het uitzoeken van de muziek. Dat is nu gedeeltelijk uit handen genomen van de dj. De bemoeienis met de muziekkeuze is nu minimaal."

Een huidige dj moet zich volgens hem veel meer zien te profileren. "En dat kan hij alleen maar doen met gasten in z'n programma of een leuk telefoongesprekje. Daarmee geeft hij zijn eigen kleur aan zo'n paar uur uitzending."

ANP
Giel Beelen tijdens de opening.

Dat is wat Giel Beelen probeert te doen. Hij zit inmiddels alweer zo'n 17 jaar bij de zender, waarvan hij 11 jaar het ochtendprogramma presenteert. Radio maken deed hij al op jonge leeftijd, toen nog gewoon op zijn slaapkamer. "Ik deed net alsof ik een eigen radiostation had en ging plaatjes aankondigen. Op een gegeven moment mocht ik bij de lokale omroep van Haarlem aan de gang om bij een kinderprogramma te werken." Het opsturen van een cassettebandje was genoeg om in 1997 nacht-dj te worden bij 3FM.

Nu, al die jaren later, is hij daar nog prima op zijn plek. Tijd voor iets anders is het volgens Giel nog lang niet. "Nee, zeker niet. Ik zou er zelf echt heel graag 50 jaar van willen maken."

Giel zit sinds vanmiddag samen met zijn 3FM-collega's 'opgesloten' op forteiland Pampus bij Amsterdam. Daar maken ze tot zondagnacht non-stop radio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl