NOS Nieuws Buitenland Opmerkelijk Cultuur & Media

Muur vol striptekeningen ontdekt onder lagen behang

VRT

Decennialang zaten ze verborgen onder vijf behanglagen: originele muurtekeningen van bekende Belgische striptekenaars. Onder meer de geestelijk vaders van De Smurfen en Guust Flater lieten hun werk op de onderste behanglaag van een vakbondsgebouw in Brussel achter. 

Naast de tekeningen staat de boodschap: "Gelieve niet meer op deze muur te tekenen, aub."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Striptekeningen gevonden

De tekeningen van tekenaars als Franquin, Peyo en Roba werden al in 2013 ontdekt bij werkzaamheden aan het gebouw, maar de vondst is nu pas naar buiten gebracht. Sommige tekeningen raakten tijdens het klussen beschadigd, maar de meeste zijn vrijwel intact gebleven.

"We ontdekten de tekeningen toen we de lagen behang van de muur trokken. Toen we de tekeningen zagen, zijn we voorzichtiger te werk gegaan", zegt Marc de Mulder van de vakbond tegen de Belgische omroep VRT. "Daarna hebben we laag voor laag het papier van de muur getrokken."

Eigenlijk zijn het vingeroefeningen: je ziet de meesters in hun vrije tijd.

Willem De Graeve, directeur Belgisch Stripcentrum

Bij de tekeningen staat het jaartal 1958. In die jaren zat er in het huidige vakbondsgebouw een kantoor dat stripverhalen verkocht aan kranten en tijdschriften.

"Wat de tekeningen speciaal maakt is dat de grote tekenaars samen op een muur staan. En we zien iets spontaans. Eigenlijk zijn het vingeroefeningen: je ziet de meesters in hun vrije tijd", zegt directeur Willem De Graeve van het Belgisch Stripcentrum. 

Hij gaat ervan uit dat de tekeningen echt zijn. "De stijl is duidelijk. Het is niet eenvoudig om deze meesters te vervalsen. Bovendien zijn die mensen nu beroemd, maar destijds niet. Dus niemand zal het toen in zijn hoofd hebben gehaald om valse tekeningen van hen op een muur te zetten."

Vijf auteurs

In totaal zijn er tekeningen van vijf stripauteurs gevonden. Naast Franquin (Guust Flater, Robbedoes en Kwabbernoot), Roba (Bas en Boef) en Peyo (De Smurfen), hebben ook Mitacq (De Beverpatroulje en De verhalen van Oom Wim) en Hubinon (Buck Danny en Roodbaard) hun talent op de muur vereeuwigd.

STER reclame