'Bescherm vrouwen en kinderen beter in Duitse opvangkampen'

AFP
Geschreven door
Judith van de Hulsbeek

De Duitse politie heeft meer mensen nodig, om de massale vechtpartijen in asielzoekerscentra aan te kunnen. Dat zegt de voorzitter van de grootste Duitse politievakbond, Rainer Wendt. De afgelopen tijd is het bijna elke dag raak. "De regering heeft de situatie duidelijk niet onder controle. Op deze manier 'schaffen wir das nicht'", zegt Wendt.

Zo moest de politie in Hamburg vannacht in een opvangcentrum in actie komen om zo'n 200 vechtende vluchtelingen, Afghanen en Syriërs, uit elkaar te halen. En afgelopen week vielen in een gevecht in een kamp bij de stad Kassel 14 gewonden. De politie werd met pepperspray bespoten. 

Groepen vluchtelingen gaan elkaar 's nachts te lijf.

Rainer Wendt, voorzitter Duitse politiebond

Wendt eist meer mensen voor de registratie van vluchtelingen aan de grens met Oostenrijk, maar ook in de vluchtelingenkampen. Daar is geweld volgens hem aan de orde van de dag, en dat levert gevaar op voor alle bewoners. "Groepen vluchtelingen gaan elkaar 's nachts te lijf. Met knuppels en messen vechten ze hun conflicten uit, sommigen tot op het bot bewapend", zegt Wendt.

Eerder deze week werd het voorstel gedaan om vluchtelingen naar religie gescheiden op te vangen. Volgens Wendt is dat geen oplossing. "De meeste gevechten zijn tussen moslims onderling. Soennieten, sjiieten, salafisten... Als we die allemaal van elkaar moeten scheiden, daar is geen ruimte voor." 

"Het is een optelsom van oorzaken", zegt hij. "Het gebrek aan ruimte en privacy, de veelheid aan religies en afkomsten veroorzaakt veel spanning. Maar er zitten ook criminelen in die opvangcentra. Nu er zoveel vluchtelingen op ons afkomen, kunnen we niet meer iedereen van tevoren checken."

Aparte opvang

Het is volgens hem beter om de groepen die het meeste bescherming nodig hebben, apart op te vangen. Vrouwen, maar ook alleenreizende jongeren en kinderen, zijn ook slachtoffer van geweld. Wendt verwijst naar een brandbrief van vier vrouwenhulporganisaties over de situatie in een opvangkamp in de stad Gießen in de deelstaat Hessen. Daarin staat dat aanrandingen en seksueel geweld geen uitzondering zijn. Het zou er zo erg zijn dat vrouwen niet meer 's nachts naar de wc durven en met hun kleding aan slapen.

Net als de hulporganisaties wil Wendt dus dat er aparte opvangkampen, of in ieder geval aparte delen voor alleenreizende vrouwen en kinderen komen. Ook vraagt hij om meer professionele mensen in de centra: beveiligers, maar ook conflictmanagers die in een vroeg stadium kunnen ingrijpen.

En er moet hard worden ingegrepen tegen het geweld, vindt hij. "De daders moeten zo snel mogelijk worden bestraft en uitgezet. We moeten laten zien dat dit soort gedrag hier niet wordt getolereerd."

STER Reclame