AFP
NOS Nieuws

Volkswagen: intern onderzoek gaat maanden duren

Volkswagen heeft het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day in de arm genomen om onderzoek te doen naar de fraude binnen het bedrijf. Dat onderzoek zal naar verwachting maanden duren.

De raad van bestuur heeft na een crisisbijeenkomst die gisteren zeven uur duurde, gezegd dat de onderste steen boven moet komen. Volkswagen manipuleerde met speciale software de milieutests in de Verenigde Staten. De modellen bleven bij laboratoriumtests binnen de toegestane hoeveelheid uitstoot van stikstofoxide. In de praktijk lagen de waardes vele malen hoger.

De top van Volkswagen stelt wegens de fraude ook de aandeelhoudersvergadering uit. Die stond gepland voor 9 november, maar volgens de top is dat te kort dag om de vragen die bij aandeelhouders leven naar behoren te kunnen beantwoorden. Wel wil het concern binnen enkele weken een eerste tussenrapportage leveren over het interne onderzoek.

Pötsch herbenoemd

In de crisisvergadering is eveneens besloten dat Hans Dieter Pötsch de nieuwe voorzitter wordt van de raad van commissarissen. De 64-jarige Oostenrijker was de afgelopen 13 jaar financieel topman van Volkswagen.

Analisten in de Duitse media vinden zijn benoeming een strategische fout, want Pötsch stond zeer dicht bij Winterkorn, de topman die vorige week moest vertrekken wegens het schandaal. Dezelfde kritiek geldt voor de benoeming van Mathias Müller, die Winterkorn is opgevolgd. Müller werkt al zijn hele leven binnen het concern.

Technische oplossing

In totaal gaat het om zo'n 11 miljoen auto's die rondrijden met de sjoemelsoftware, waarvan 160.000 auto's in Nederland.

De Nederlandse importeur Pon gaat de auto's terugroepen naar de garage om ze aan te passen. Wanneer is onduidelijk, eerst moet Volkswagen meer duidelijkheid geven over de technische oplossing. Dat wordt voor 7 oktober verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl