Het hoofdkantoor van Mylan in de Amerikaaanse staat Pennsylvania AFP

Farmaciereus Mylan wil dat zijn producten niet langer worden gebruikt bij executies. Bijna alle andere grote farmaceutische bedrijven waren Mylan al voorgegaan. In de VS gaat het regelmatig mis omdat er geëxperimenteerd wordt met ongeteste medicijnen.

Mylan lag al een tijd onder vuur omdat het niet actief wilde voorkomen dat spierverslappers van het bedrijf worden gebruikt bij het uitvoeren van executies. De Mylan-spierverslapper rocuronium bromide is een van de drie middelen die gebruikt worden in dodelijke injecties in gevangenissen in een aantal Amerikaanse staten.

Op papier is de Amerikaanse farmaciereus Mylan sinds een paar weken een Nederlands bedrijf. Dat heeft het bedrijf gedaan vanwege belastingvoordelen. Volgens mensenrechtenactivisten geeft de Nederlandse status ook een extra verantwoordelijkheid om niet actief mee te helpen aan het uitvoeren aan de doodstraf.

Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, verkocht al zijn aandelen in het bedrijf. Pensioenbeheerder PGGM verzocht Mylan om maatregelen te nemen. Er liepen al geruime tijd gesprekken met Mylan. Ook ING en Robeco beleggen in het bedrijf.

Vandaag executie?

Nu laat Mylan weten dat het voortaan contractueel wil vastleggen dat de spierverslapper rocuronium bromide niet mag worden doorverkocht voor oneigenlijk gebruik. Het middel is volgens het bedrijf goedgekeurd als spierverslapper, niet voor gebruik bij executies. 

Volgens het Amerikaanse persbureau AP wil een gevangenis in Virginia vandaag rocuronium bromide gebruiken bij de executie van gedetineerde Alfredo Prieto. Mylan zegt dat het middel via een groothandel bij de gevangenis is terechtgekomen. De farmaceut eist dat de autoriteiten in Virginia het middel teruggeven.

STER reclame