Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxembrug EPA

EU-hof: burgers informeren bij delen persoonsgevens

time icon

Overheidsdiensten moeten burgers informeren als zij persoonsgegevens van andere overheidsdiensten overnemen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald in een uitspraak in een Roemeense zaak.

Een Roemeense burger kreeg aanmaningen van het nationale socialezekerheidsfonds, omdat hij niet voldoende ziektekostenpremies zou hebben betaald. Het sociaal zekerheidsfonds baseerde dat op informatie de de Roemeense belastingdienst had verstrekt.

Volgens het hof was de verstrekking onrechtmatig, omdat het fonds de betrokkene eerst had moeten laten weten dat het persoonsgegevens van hem van de belastingdienst had overgenomen en waarom. Ook moet een burger die gegevens kunnen inzien en onjuistheden kunnen aanpassen. 

Volgens advocaat Ot van Daalen, gespecialiseerd in privacy-recht, heeft de uitspraak ook gevolgen voor de Nederlandse overheid. De overheid koppelt graag bestanden aan elkaar om allerlei gegevens boven tafel te krijgen, zegt hij. Nog meer dan voorheen moet zij zich realiseren dat burgers daarover geïnformeerd moeten worden. 

STER Reclame