Een medewerker van Albert Heijn hangt een sinterklaaskleurplaat op ANP

Albert Heijn houdt vast aan Zwarte Piet

time icon

Albert Heijn houdt ook dit jaar vast aan Zwarte Piet. Op de sinterklaasartikelen die vanaf eind deze week in de filialen liggen, is Zwarte Piet in verschillende verschijningsvormen terug te vinden, zegt een woordvoerder.   

De artikelen met Zwarte Piet liggen in alle AH-winkels, maar de supermarktmanagers kunnen bij de aankleding van hun winkel wel rekening houden met lokale voorkeuren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de traditionele Zwarte Piet in Amsterdam minder nadrukkelijk aanwezig is dan in Meppel.  

Eerder maakte Jumbo bekend door te gaan met Zwarte Piet, maar in zijn winkels ook witte pieten te laten zien. 

Vervelend

Albert Heijn zegt het "oprecht vervelend" te vinden dat de culturele gebruiken "rondom het geliefde sinterklaasfeest" kwetsend kunnen zijn. Maar omdat Zwarte Piet volgens het supermarktconcern nu eenmaal onderdeel is van de sinterklaascultuur, heeft Albert Heijn besloten hem niet uit de winkels te weren. 

De woordvoerder noemt het een lastig onderwerp. "Je kunt het niet iedereen helemaal naar de zin maken. We proberen met ons assortiment zoveel mogelijk mensen te bedienen en hen te helpen een vorm te vinden waarin ze het kunnen vieren. Iedereen is daar vrij in. Omdat we er voor iedereen willen zijn, hebben we ons assortiment breed opgezet. Er kan ook gekozen worden voor producten zonder de afbeelding van Piet. Voor elk wat wils."  

Scholen

Detailhandel Nederland doet mee aan het rondetafeloverleg van Sociale Zaken over de invulling van het sinterklaasfeest. Albert Heijn acht het niet waarschijnlijk dat daardoor dit jaar nog iets verandert, ook omdat het assortiment ver van tevoren is ingekocht.   

Gisteren besloten de openbare basisscholen in Utrecht Sinterklaas te vieren zonder Zwarte Piet. Eerder besloten de openbare basisscholen in Rotterdam en alle basisscholen in Den Haag al Zwarte Piet te weren.  

STER Reclame