Rob Mulder / RTV Noord

De burgemeester van Slochteren, Geert-Jan ten Brink, zegt dat de aardbeving van gisteravond bewijst dat de genomen maatregelen niet voldoende zijn. "Ondanks de teruggang in productie, zijn er nog zulke klappers."

"Ik constateerde gisteravond al, alle theorieën die de wijze heren bedacht hebben en die de basis vormen voor de besluiten over de gaswinning, die kunnen gewoon weer de ijskast in", zegt Ten Brink. "Collega's zeiden het ook steeds, het is nu rustig bij jullie, het zal nu wel beter worden. Ik kan u één ding vertellen, zolang wij omgaan met het gas in de bodem zoals we nu doen, zullen we bevingen houden." 

'Gaskraan in Groningen moet verder dicht'

De gaswinning in Groningen is dit jaar verminderd. Minister Kamp besloot na de vele aardbevingen de winning te beperken tot maximaal 30 miljard kuub. Dat is 9,5 miljard kuub minder dan gepland. Gisteravond was er een beving van 3,1 op de schaal van Richter, de zwaarste aardbeving van dit jaar. 

"Iedereen snapt dat we gas nodig hebben voor de economie. Maar op het moment dat je veiligheid vooropstelt, kun je maar één keuze maken", zegt Ten Brink. "Die gaskraan verder dicht en verder gaan met het versterken van de huizen."

Er is nog niet geïnventariseerd hoeveel schade er is, maar volgens Ten Brink is het duidelijk dat de bewoners erg geschrokken zijn. Hij vindt het tijd dat volksvertegenwoordigers eens komen praten met de bewoners in het gebied. "We zijn heel erg bezig met onderzoeken, maar als ze nou eens het gesprek aangaan over wat zo'n beving met je doet. Dat moeten ze zich echt gaan realiseren."

STER reclame