AFP
NOS Nieuws

Militair overleg VS-Rusland over Syrië

Rusland en de Verenigde Staten voeren op zeer korte termijn militair overleg om hun operaties in Syrië op elkaar af te stemmen. Mogelijk gebeurt dat al vandaag, zeiden de ministers Kerry en Lavrov op een gezamenlijke persconferentie in New York.

'We moeten onbedoelde incidenten voorkomen'

"We zijn het eens dat we escalatie moeten voorkomen", zei Kerry. Lavrov gebruikte soortgelijke bewoordingen.

Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn vraagt zich af of de VS en Rusland er snel uit zullen komen. Hij denkt dat ze over andere dingen afspraken willen maken. "De Amerikanen willen vooral afstemmen welke doelen van IS door wie, wanneer worden geraakt. De Russen willen juist voorkomen dat de Russische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen elkaar in de lucht aanvallen. Ze hebben verschillende agenda's en die zullen ze bij elkaar moeten brengen."

Luchtaanvallen

Gisteren begon Rusland op verzoek van de Syrische president Assad met luchtaanvallen in Syrië. Volgens Moskou is Islamitische Staat het doelwit, maar westerse leiders zijn argwanend. Ze vrezen dat de aanvallen zijn gericht op de door hen gesteunde gematigde oppositie.

Dat heeft volgens correspondent Sander van Hoorn te maken met het verschil in definitie. Rusland ziet alle opstandelingen in Syrië als terroristen, waar de VS zich alleen richt op IS en al-Nusra. "De Russen hebben net als de Syrische regering een bredere definitie van terrorisme", zegt Van Hoorn. "Daardoor vallen ze ook meer doelen aan dan de Amerikanen."

Ook NAVO-chef Stoltenberg heeft zijn zorgen uitgesproken over de Russische inmenging. Volgens hem hebben de Russen geen enkele poging gedaan om hun aanvallen af te stemmen op die van de coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl