Hans van Baalen (VVD) in het Europees Parlement ANP

Europees Parlementslid Hans van Baalen heeft zijn nevenfuncties in de auto-industrie neergelegd. Hij zegt dat hij dat gedaan heeft om vrij te kunnen deelnemen aan de komende debatten in het Europees Parlement (EP) over Volkswagen.

De voorzitter van de VVD-delegatie in het EP stopt direct als lid van de Raad van Commissarissen van Mercedes-Benz Nederland en trekt zich terug uit de Adviesraad van de RAI-vereniging.

Integriteit

Journalist Ton F. van Dijk maakte op zijn website melding van de nevenfuncties van Van Baalen. Hij suggereerde dat Van Baalen in strijd met de integriteitsregels van de VVD handelde.

Toen hij de functies aannam, verwachtte hij niet dat deze mogelijk in conflict konden komen met zijn functie in het EP. Nu het parlement ook over Volkswagen gaat debatteren, zegt Van Baalen dat hij zijn nevenfuncties moet neerleggen om een "vrije hand" te kunnen houden.

Van Baalen zegt verder dat hij nooit heeft gelobbyd voor de auto-industrie. Daarnaast zegt hij ook dat het EP volledig op de hoogte was van zijn nevenfuncties.

STER reclame