Premier Rutte, samen met onder meer de politieke leiders uit Maleisië, Australië, Oekraïne en België Facebook/ministerpresident

Er komt nog dit jaar een besluit over de manier waarop de daders van de aanslag op vlucht MH17 worden berecht. Dat heeft de Belgische premier Michel dinsdagnacht na afloop van politiek overleg in New York gezegd. Ook premier Rutte was bij dat overleg, evenals de leiders van Maleisië, Australië en Oekraïne. De vijf landen willen de MH17-daders het liefst berechten met een tribunaal onder de vlag van de Verenigde Naties.

Sinds Rusland de oprichting van dit tribunaal deze zomer blokkeerde, zoeken de betrokken landen naar andere manieren. Bij de ramp vorig jaar juli boven Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. 

Australië meldde vorige week dat vijf landen nu een eigen tribunaal overwegen. Volgens de Australische minister Bishop is voor zo'n eigen tribunaal geen goedkeuring van de VN nodig. Een andere optie is volgens haar dat de verdachten worden berecht in de vijf afzonderlijke landen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken reageerde daarop terughoudender. "Er is nog veel juridisch werk te verrichten".  

Premier Rutte wil nu niet ingaan op uitspraken over termijnen. Hij meldt na het overleg van gisteravond op Twitter en zijn Facebook-pagina dat het kabinet met de partners "hard blijft werken aan de uitvoering van VN-Veiligheidsdraadresolutie 2166 uit juli 2014. Om duidelijk te krijgen wat er is gebeurd met MH17 en de daders te berechten."

Verbazing om foto

Op de foto die premier Rutte op Twitter en Facebook postte verschijnen kritische reacties. PVV fractievoorzitter Wilders noemt de foto die premier Rutte op Twitter postte gênant. 

SP-Kamerlid van Bommel vindt de foto "ongepast triomfantelijk." De foto geeft volgens hem het beeld "alsof de dader al gepakt is".

CDA-Kamerlid Omtzigt: "Deze groep mensen heeft meer dan een jaar na de ramp nog steeds geen gezamenlijke strategie om verdachten te vervolgen. Zij zouden beter hun aandacht kunnen besteden aan die lang beloofde strategie dan het maken van ongepast vrolijke foto's." 

D66-Kamerlid Sjoerdsma hoopt dat met het optimisme dat de foto uitstraalt, nu ook de nodige daadkracht komt. "De foto straalt optimisme uit zoals we van de premier gewend zijn. Maar na het veto van Rusland is het stil gebleven over de vervolgingsstrategie van dit kabinet en het rapport van de OVV komt 13 oktober al. Hopelijk komt nu ook de nodige daadkracht".

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert op 13 oktober het internationale onderzoek naar de toedracht van de ramp. 

STER reclame