Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

Nederland en Frankrijk kopen Rembrandts samen

Nederland en Frankrijk kopen de twee Rembrandts samen. Dat meldt minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Nederland had ze graag alle twee willen kopen, maar is blij met de uiteindelijke oplossing.

Nederland en Frankrijk betalen elk 80 miljoen euro aan de familie Rothschild. De twee landen worden samen eigenaar van de schilderijen.

De werken zijn afwisselend te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre in Parijs. Ze komen eerst in het Rijksmuseum. De portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zullen altijd samen tentoongesteld worden.

Aankoop van twee schilderijen

In eerste instantie leken de schilderijen al door beide landen samen te worden aangeschaft. Daarna wilde het kabinet, op verzoek van de Tweede Kamer, beide werken kopen en bracht Frankrijk een bod uit op een van de twee schilderijen.

Gisteren ging de Kamer akkoord met het reserveren van 80 miljoen euro voor de schilderijen, ook al was toen nog niet duidelijk of er één of twee schilderijen gekocht konden worden.

Bussemaker weet nog niet of het Rijk voor het totale bedrag opdraait of dat zal worden geprobeerd ook anderen in te schakelen.

Eind goed, al goed

Bussemaker heeft de afgelopen dagen intensief contact gehad met haar Franse collega. Ze is blij met de gekozen oplossing en spreekt van een uniek project, waarbij twee van de bekendste musea in Europa zijn betrokken. "Eind goed, al goed."

De minister benadrukt dat ze haast had om de kwestie af te wikkelen. "De eigenaar wilde de schilderijen op korte termijn verkopen en ik vind het heel belangrijk dat we nu twee schilderijen met twee landen hebben. Anders hadden we het risico gelopen dat geen van de schilderijen in Nederland terecht was gekomen."

Volgens Bussemaker is de uiteindelijke afspraak over de gezamenlijke aankoop in New York gemaakt tussen premier Rutte en president Hollande. Bussemaker hoopt dat de schilderijen voor het eind van het jaar in het Rijksmuseum te zien zijn.

Bussemaker over de Rembrandts

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl