Staatssecretaris Mansveld tijdens het ProRail-debat
NOS Nieuws

'Mansveld staat onder curatele na ProRail-debat'

De positie van staatssecretaris Wilma Mansveld is flink verzwakt na het debat over de financiën bij ProRail gisteren. "Als je na zo'n pittig debat met een hoop huiswerk naar huis wordt gestuurd sta je eigenlijk onder curatele", zegt politiek verslaggever Joost Vullings.

De Kamer was ontevreden met de uitleg van Mansveld over het mogelijke tekort van 475 miljoen euro bij het spoorbedrijf en wil een onafhankelijk onderzoek.

Het debat werd na middernacht geschorst en wordt pas over een paar weken afgerond als Mansveld aanvullende stukken heeft aangeleverd. "Dat is heel uitzonderlijk en zegt genoeg over het vertrouwen van de Kamer in de staatssecretaris", stelt Vullings.

De Tweede Kamer wil pas verder debatteren als de notulen van een aandeelhoudersvergadering van ProRail naar de Kamer zijn gestuurd. Mansveld zegde met tegenzin toe die notulen op te sturen: "Dat was heel opmerkelijk. Ze zei dat ze het een onverstandige toezegging vond", zegt Vullings.

Te formeel

De houding van Mansveld bleef gedurende het debat erg formeel, erg stijf, zegt Vullings. "Ze bleef benadrukken dat de Staat slechts aandeelhouder is van ProRail en dus geen directe invloed heeft op het bedrijf. Dat zorgde voor irritatie bij de Kamer."

De staatssecretaris staan nog lastige weken te wachten. "Zeker als je bedenkt dat de Fyra-enquête er ook nog aankomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl