ANP

Er dreigt een munitietekort voor Nederlandse F-16's vanwege een gebrek aan voorraad bij de leverancier. Volgens minister Hennis van Defensie is er tekort aan één specifieke bom die veel bij de missies is gebruikt. "Deze bommen liggen niet gewoon op een schap. Als we ze bestellen is er een lange levertijd."

Hennis benadrukt dat de missie in Irak gewoon door kan gaan. "Het goede nieuws is dat je nooit met één soort munitie werkt. Dat betekent ook dat je kunt variëren. Bepaalde munitiesoorten zijn eerder uitgeput dan anderen, maar het is niet zo dat de operationele missie in gevaar komt."

Geen hulp van anderen

Volgens Hennis kunnen de NAVO-bondgenoten niet zomaar bijspringen. "Als het zo simpel was geweest, hadden we überhaupt nooit problemen met munitie. Ook de Amerikanen en andere coalitiepartners vliegen en bombarderen. Ook bij hen moeten voorraden worden aangevuld."

Eerder werd bekend dat verschillende onderdelen van de krijgsmacht al kampten met gebrek aan munitie. Defensie had niet genoeg geld om de voorraden aan te vullen. Volgens Hennis is dat bij de bommen voor F-16's niet het geval. "Dit is echt geen financiële kwestie. Dit gaat over het intensieve gebruik van een bepaalde munitiesoort en de lange levertijd bij de fabrikant." 

STER reclame