Brandwondencentrum
NOS Nieuws

Meer ouderen met ernstige brandwonden

Brandwondencentra constateren een forse stijging van het aantal ouderen met ernstige brandwonden. De drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam gaan onderzoeken hoe ze de toename kunnen opvangen. De verwachting is dat het aantal nog verder stijgt.

Het Brandwondencentrum Groningen zag het aantal 70-plussers en 80-plussers met derdegraads brandwonden, waarbij grote delen van het lichaam zeer ernstig zijn verbrand, in de afgelopen acht jaar met 50 procent toenemen. Ook het brandwondencentrum in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis behandelt meer ouderen.

Directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting maakt zich zorgen over de ontwikkeling. "Vooral als gevolg van gewijzigd overheidsbeleid worden ouderen, waaronder ook mensen met lichte dementie, gedwongen om langer zelfstandig thuis te wonen met alle desastreuze gevolgen van dien."

'Nauwelijks overlevingskans'

Volgens Sonja Scholten, brandwondenarts in Groningen, gaat het bij ouderen om zwaar letsel door koken, heet water, kachels en omgevallen kaarsen. "Senioren die meer dan 50 tot 60 procent diep verbrand zijn, hebben nauwelijks overlevingskans", aldus Scholten.

Ouderen genezen minder goed van brandwonden dan jonge mensen. Volgens traumachirurg Kees van der Vlies van het brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis hebben senioren een dunnere huid, waardoor de verwondingen ernstiger zijn. "Ook hebben ze vaker andere aandoeningen, zoals suikerziekte, wat de zorg bij brandwonden complexer maakt."

Spoedposten

Eerder bleek uit onderzoek van de NOS dat het aantal ouderen op de spoedeisende hulp ook toeneemt. Een kwart van de spoedposten denkt dat ook die ontwikkeling te maken heeft met het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl