Topambtenaar Joris Demmink van Justitie op een foto uit 1989 ANP

Turkije heeft Nederland toegezegd om opnieuw te kijken naar de zaak-Demmink. Minister Van der Steur meldt dat hij onlangs een constructief overleg heeft gehad met zijn Turkse ambtgenoot, waarin hem dat is beloofd.

Twee weken geleden meldde Turkije nog dat de beschuldigingen tegen de voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink zijn verjaard. Hij wordt in verband gebracht met het verkrachten van twee minderjarige Turken, maar heeft dat altijd tegengesproken.

Slachtoffers

Het Openbaar Ministerie wil de twee slachtoffers in Turkije horen. De Turken gingen daar tot nu toe niet mee akkoord, omdat de beschuldigingen al eerder waren onderzocht. Het Nederlandse verzoek zou in strijd zijn met de regel dat iemand maar één keer voor een strafbaar feit mag worden vervolgd, zo meldden de Turken in een eerder stadium aan de minister. 

Van der Steur blijft na de nieuwe toezegging positief. "Mijn streven blijft dat de rechtshulpverzoeken worden uitgevoerd en daartoe stellen de rechter-commissaris, het OM en ik alles in het werk."

De minister zegt verder dat hij over de inhoud van het lopende strafrechtelijke onderzoek tegen Demmink geen mededelingen kan doen.

STER reclame