De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio willen in 2020 sportklimmen op het programma ANP

Op een tamelijk grijs kantorenpark ergens in Woerden ging gisteren opeens de vlag uit. Het nieuws dat sportklimmen mogelijk wordt opgenomen in het programma van de Olympische Spelen van 2020 wordt door klimmers gezien als een belangrijke impuls voor de sport. "Fantastisch nieuws", aldus directeur Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

Klimmen dus. En dan ook nog als sport. Het is verrassend groot in Nederland. "Ja, we hebben een volwaardig topsportprogramma", vertelt Baks trots. "We zijn zelfs aangesloten bij NOC*NSF. We tellen 59.000 leden."

Maar daar houdt het nog niet op. "We staan mondiaal gezien rond de tiende plaats. En dat voor een land waar geen enkele rots te vinden is. Sterker nog: Nederland is het enige land ter wereld waar geen enkele rots is."

Tokio wil klimmen op de Olympische Spelen in 2020

Lead, Bouldering en Speed

De doorsnee klimwand wordt gebruikt voor de discipline Lead. "Het klassieke onderdeel. Een wand van circa vijftien meter hoog, waar je gezekerd klimt. Vanwege de overhellende rotsen is het een route van wel 22 meter."

Spectaculairder is het onderdeel Bouldering, waarbij geen enkele ondersteuning wordt gebruikt. "Het is een korte, zware, technische route. De wand is maar vijf meter hoog, maar deze wordt beklommen zonder gordel of zekering. Er ligt uiteraard wel een mat onder voor het geval iemand valt." 

En dan is er ook nog Speed, maar die manier van klauteren wordt in Nederland het minst beoefend. "Dat is weer met een wand van vijftien meter, die circa vijf graden naar achteren helt. Er zijn twee identieke routes omhoog en het gaat erom wie als eerste boven is."

Nikki van Bergen

"Nikki van Bergen is onze beste leadklimster", weet Baks. Van Bergen is, als het IOC klimmen inderdaad olympisch maakt, 28 jaar als de Spelen van Tokio zijn. "Dat kan nog net", zegt de meervoudig Nederlands kampioene bouldering en lead. "In Nederland hebben we niet zo veel sportklimmers als in Frankrijk of Oostenrijk. We hebben hier gewoon minder mensen die ermee opgroeien."

Baks ziet zeker mogelijkheden voor Nederland op de Spelen in 2020. "Binnen Jong Oranje zitten veel talenten die straks een goede prestatie moeten kunnen neerzetten", zegt hij.

Gaat het feest wel door?

Het is overigens nog maar de vraag of er uiteindelijk wel klimmers naar Tokio gaan. In het olympische charter is ruimte voor uitbreiding, maar de omschrijving luidt 'één of meer nieuwe onderdelen'. In augustus 2016 wordt er binnen het IOC gestemd over de plannen van Tokio. Het is dus mogelijk dat het IOC niet alle vijf sporten uit de voordracht voor Tokio  - honkbal/softbal, karate, skateboarden, sportklimmen, surfen - groen licht geeft.

"Wij gaan ervan uit dat het slechts een formaliteit is", besluit Baks, die in Woerden alvast de taart liet komen om het te vieren.

2020: maximaal 5 nieuwe sporten en 18 nieuwe onderdelen

SportDisciplineAantal onderdelen
Honkbal/softbalmannen/vrouwen2
KarateKata, Kumite8
SkateboardenStreet, Park4
SportklimmenBouldering, Lead, Speed2
SurfenShortboard2

STER reclame