Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS Nieuws

'Verschrikkelijk als de twee Rembrandts worden gescheiden'

De Rembrandts verdelen tussen Frankrijk en Nederland is geen goede oplossing. Dat zegt kunsthandelaar Jan Six. Frankrijk wierp zich vorige week op als koper van één van de twee doeken. Volgens minister Bussemaker van Cultuur is er echter geen sprake van dat de doeken los van elkaar worden verkocht.

Vanuit kunsthistorisch perspectief zou het verschrikkelijk zijn als de twee schilderijen niet bij elkaar komen te hangen, zegt Six. De huwelijksportretten van het Nederlandse echtpaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn al zeker 381 jaar samen.

"Rembrandt heeft de schilderijen als paar geschilderd", vertelt de kunsthandelaar. "Hij heeft ze aan het echtpaar Soolmans en Coppit gegeven. De portretten zijn door de jaren heen in het bezit geweest van drie verschillende families. Het zou zonde zijn om het paar nu te scheiden voor financieel gewin."

Wat mij betreft hebben we nooit genoeg Rembrandts.

Jan Six, kunsthandelaar

Volgens minister Bussemaker zullen de schilderijen ook bij een gescheiden verkoop samen worden tentoongesteld in het Louvre of het Rijksmuseum. Engeland en Schotland pasten een soortgelijke constructie toe bij de aankoop van twee andere kunstwerken.

"Toch weet ik niet of dat de beste oplossing is", zegt Six. "Het lijkt mij beter als de huwelijksportretten bijvoorbeeld aan het Louvre worden verkocht en dan worden geleend door het Rijksmuseum."

Six ziet liever dat beide kunstwerken worden aangeschaft door Nederland. Hij ziet de prijs van 160 miljoen euro daarbij niet als obstakel. "Als Nederlander, Amsterdammer en kunstliefhebber zie ik de schilderijen erg graag naar ons land komen. Wat mij betreft hebben we nooit genoeg Rembrandts."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl