Een Nederlands en een Marokkaans paspoort
NOS Nieuws

Nederlandse uitkeringen in Marokko toch omlaag

Nederlandse uitkeringen in Marokko gaan in de toekomst toch omlaag. Na lang en intensief onderhandelen zijn Nederland en Marokko het eens over aanpassing van het socialezekerheidsverdrag tussen de landen. Minister Asscher schrijft aan de Tweede Kamer dat de oorspronkelijke plannen zijn "verzacht" en dat er langere overgangstermijnen komen.

De kwestie speelt al tijden en leidde tot veel irritatie in de Tweede Kamer. Daar gingen ook stemmen op om het verdrag uit 1972 helemaal op te zeggen, maar minister Asscher wilde het uiteindelijk niet zo ver laten komen, omdat hij de verhoudingen met Marokko niet op scherp wilde zetten.

"Volgens de twee regeringen past dit akkoord in een lange traditie van goede diplomatieke relaties tussen beide landen", schrijft Asscher. Beide landen zijn volgens hem dan ook verheugd dat het gelukt is om het verdrag te "moderniseren".

Kinderbijslag

Vanaf 2021 wordt de export van kinderbijslag naar Marokko gestopt. Ook de vergoeding van de kosten van medische zorg bij tijdelijk verblijf komt ten einde.

Nederland en Marokko hebben afgesproken om het zogeheten woonlandbeginsel in te voeren. Daarbij wordt de hoogte van de uitkering voor nabestaanden, de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering en de kinderbijslag afhankelijk gemaakt van het prijspeil in Marokko. Dat gebeurt in stappen.

De nieuwe regels gelden niet voor huidige uitkeringsgerechtigden, maar alleen voor mensen die vanaf 1 januari volgend jaar recht hebben op een uitkering.

Verlaging uitkeringen Marokko

201610% minder
201720% minder
201830% minder
201940% minder
Asscher over Nederlandse uitkeringen in Marokko

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl