ANP

Oud-VVD-staatssecretaris van Justitie Fred Teeven hoeft niet als getuige te verschijnen in de rechtszaak tegen de Limburgse politicus Jos van Rey. Volgens de rechtbank hebben de advocaten van Van Rey geen overtuigende argumenten gegeven voor het oproepen van Teeven.

Van Rey, voormalig partijgenoot van Teeven, wordt verdacht van corruptie en staat daarvoor terecht. Zijn advocaten wilden Teeven oproepen om te getuigen over een telefoongesprek tussen de twee VVD-politici. Van Rey heeft Teeven, in strijd met het ambtsgeheim, op 20 september 2012 gebeld over de benoeming van een partijgenoot tot burgemeester van Roermond.

Ontlastend telefoontje

Omdat Van Rey van corruptie werd verdacht, tapte de politie op dat moment zijn telefoon af. Toch bleek juist het gesprek met de staatssecretaris niet te zijn opgenomen wegens een storing. Volgens de advocaten van Van Rey is het "gewoonweg te toevallig dat nu juist in dit onderzoek een zo belangrijk telefoongesprek" niet is opgenomen.

Van Rey adviseerde de vertrouwenscommissie in Roermond en wordt ervan verdacht dat hij sollicitanten informatie heeft doorgespeeld. Volgens zijn advocaten is het telefoontje met Teeven voor Van Rey ontlastend, omdat het aantoont dat het overleg binnen de partij gewoon was. 

Vervolg in april 

Volgens de rechtbank is de veronderstelling van de advocaten dat er iets anders achter de storing moet zitten, omdat die gewoon te toevallig is, een te magere onderbouwing voor het verzoek om Teeven als getuige te horen.

De rechtbank liet in het proces wel een andere getuige toe. Het ziet er nu naar uit dat de inhoudelijke behandeling van de zaak-Van Rey in april en mei volgend jaar zal zijn.

STER reclame