NOS Nieuws

VW-dealers nemen het zekere voor het onzekere

'We kunnen niet uitsluiten of deze auto's gemanipuleerd zijn'

De autodealers van Volkswagen nemen het zekere voor het onzekere: ze stoppen met de verkoop van mogelijk gemanipuleerde dieselauto's. Het is vooral door gebrek aan duidelijkheid dat ze deze beslissing hebben genomen.

"Wij hebben op dit moment geen informatie die duidelijk maakt dat wij deze motoren in Europa volgens de regels kunnen verkopen", legt een directielid van de Nederlandse Volkswagenimporteur Pon uit. Er kan daarom niet met zekerheid gezegd worden of er wel of geen regels worden overtreden. "Maar er is te weinig bekend om dat helemaal te kunnen uitsluiten."

Het gaat om auto's met een Euro 5-keuring, die gold tot 2014. Daarvan staan er nog 4100 bij de dealers. Die worden dus voorlopig niet meer verkocht, ook al is nog niet bewezen dat die auto's daadwerkelijk de gemanipuleerde software bevatten.

Wij zijn geïnformeerd dat een oplossing in de maak is, en we verwachten binnen enkele weken met die oplossing te komen.

directielid Raymond Gense van Volkswagenimporteur Pon

Hoeveel auto's er nu al rondrijden met 'sjoemelsoftware' kan Pon niet zeggen. "We weten nu alleen nog de motorcode en die is niet één op één met het voertuig te koppelen."

Het zijn niet alleen voertuigen van Volkswagen, want ook Seats, Audi's en Skoda's bevatten de bewuste Euro-5-dieselmotor. "De gemanipuleerde software kan dus in potentie in al deze merken zitten", is het commentaar van het directielid.

Klanten die een vraag hebben over hun auto kunnen terecht bij de Volkswagendealer. "Wij zijn geïnformeerd dat een oplossing in de maak is, en we verwachten binnen enkele weken met die oplossing te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl