NOS Nieuws

Volkswagen stopt verkoop verdachte diesels in Nederland

De VW-dealers schorten de verkoop op

De Nederlandse Volkswagenimporteur Pon en de dealers stoppen met de verkoop van dieselauto's waarmee mogelijk is gesjoemeld. Het gaat om 4100 auto's die nu nog bij de dealers staan.

Pon weet niet zeker of in de auto's software is gebruikt waarmee is gefraudeerd. Volgens een woordvoerder wil de importeur geen risico lopen dat Europese milieunormen overschreden worden.

Het gaat om auto's met een Euro 5-keuring, die gold tot 2014. Sindsdien gelden strengere regels voor de uitstoot van dieselmotoren.

Euro 5-dieselmotoren zitten niet alleen in Volkswagens maar ook in andere merken van het concern. Ook Audi's, Skoda's en Seats met verdachte software worden voorlopig niet verkocht.

Vrijwillig

De importeur en de dealers staken de verkoop vrijwillig. Omdat de auto's, ondanks de foute software, wel een Europese goedkeuring hebben, kan de overheid de verkoop niet verbieden.

Eerder nam de Belgische importeur van Volkswagen hetzelfde besluit. Zwitserland heeft als niet-EU-lid de verkoop wel verboden.

De dealers kwamen vanmiddag bij elkaar op het kantoor van de importeur in Leusden.

Onwetend

De importeur weet niet of er dieselauto's in Nederland zijn verkocht waarmee is geknoeid. Pon zegt dat het niets wist van de fraude tot vorige week, toen het schandaal bij Volkswagen via Amerikaanse media aan het licht kwam.

De omvang van de kwestie leidde tot grote ophef in met name Duitsland en tot het vertrek van VW-topman Winterkorn. Wereldwijd rijden naar schatting elf miljoen Volkswagens rond met gemanipuleerde software.

Klanten die een vraag hebben over hun auto kunnen terecht bij de Volkswagendealer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl