Jari Oosterwijk wordt gefeliciteerd nadat hij de 1-0 heeft gemaakt
NOS Voetbal

Na twaalf seizoenen heeft de eredivisie weer een scorende Jari

Zijn naam is Jari en zijn beroep is doelpuntenmaker. De gedachten gaan in dat geval al snel terug naar de sierlijke Jari Litmanen. Hij stal de harten van vele Ajax-fans, maar ook die van de ouders van Jari Oosterwijk.

Geboren in 1995, het jaar waarin Ajax de Champions League won, werd Oosterwijk door zijn ouders vernoemd naar de Finse godenzoon die destijds de spil was van het Amsterdamse succeselftal. Dertien seizoenen na de laatste goal van die Litmanen heeft de eredivisie nu wederom een scorende Jari. Oosterwijk wel te verstaan.

Compensatie

De 1,94 meter lange Oosterwijk groeide op in Lettele, een klein dorpje in Overijssel met zo'n zeshonderd inwoners. Zijn vader Harry was ook profvoetballer, maar beëindigde zijn carrière al op 25-jarige leeftijd, vanwege een gescheurde kruisband.

Ter compensatie begon vader Oosterwijk zijn zoon te trainen. En met succes. Als E-pupil van de plaatselijke VV Lettele werd het tweebenige spitsje opgemerkt door de profteams uit de regio: FC Twente en Go Ahead Eagles, clubs die een samenwerkingsverband hebben op het gebied van jeugdopleiding.

Oosterwijk koos voor Deventer, omdat de rit van Lettele naar Deventer korter is dan die naar Hengelo, waar het complex van Twente gelegen is. Een jaar later verkaste Oosterwijk alsnog naar de Tukkers.

Een jonge Jari Litmanen viert de overwinning van Ajax op AC Milan in 1994
Jari Oosterwijk (r) met een kopbal tegen PEC Zwolle

Laatbloeier

Oosterwijk blijkt een fysieke laatbloeier. Hij is een iel ventje, maar hij groeit wel snel in de lengte. Dat heeft tot gevolg dat zijn coördinatie af en toe te wensen overlaat. Oosterwijk struikelt wel eens of ziet een bal van z'n voeten stuiteren. Maar Twente heeft geduld met de jonge goalgetter.

Hij maakt zijn debuut in het betaald voetbal met Jong Twente in de Jupiler League. Twee seizoenen, 51 wedstrijden en 19 doelpunten later is het tijd voor de eredivisie. December 2014 mag de jonge spits als invaller debuteren tegen Vitesse.

'Makkelijker dan Jupiler League'

Negen maanden moet hij wachten op zijn debuut in de basis. Zondag tegen Roda JC was het zover en het talent liet meteen zien waar hij goed in is: scoren. Met de specialiteit van het huis - een kopbal - verschalkt hij de doelman van de Limburgers.

Na afloop blijft de matchwinner nuchter. "Als spits ga je het veld op om te scoren", zegt Oosterwijk. In de eredivisie gedijt hij naar eigen zeggen beter dan op een niveau lager. "Het tempo hier is hoger en er zit meer voetbal in. Dat ligt mij", zegt hij. "Eigenlijk is het makkelijker dan de Jupiler League."

Hij is een stille genieter, Jari Oosterwijk. Bij zijn oude club in Lettele ging het er iets uitbundiger aan toe. De Twente-spits had namelijk ooit beloofd op een krat bier te trakteren wanneer hij zijn eerste goal in de eredivisie zou maken. Die belofte kan hij nu inlossen.

Oosterwijk is blij en geniet van eerste doelpunt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl