Greenpeace-activisten protesteren bij een pompstation tegen de boringen van Shell in Alaska EPA

Greenpeace is "voorzichtig blij" met het besluit van oliemaatschappij Shell om te stoppen met boren in Alaska. "Ik wist even niet wat ik hoorde", zegt milieu-activiste Faizah Oulahsen. "Als dit besluit voor de lange termijn geldt, dan is dit winst voor het Noordpool-gebied."

Shell noemt de "strenge en grillige regels" in Alaska als reden voor het afbreken van de operatie. De oliemaatschappij zegt dat de boringen tot nu toe tegenvallen en dat de kosten hoog zijn.

Volgens Oulahsen heeft het besluit te maken met de toenemende druk op Shell. Zij denkt dat de protesten van Amerikaanse politici, milieuorganisaties en aandeelhouders ertoe hebben geleid dat het bedrijf stopt met de omstreden boringen. 

Nabije toekomst

Milieuorganisatie Greenpeace protesteerde de afgelopen tijd hevig tegen de activiteiten van Shell in Alaska. Zo demonstreerden zaterdag tientallen activisten bij pompstations in Duitsland. Zij riepen de oliemaatschappij op om te stoppen met de "zeer schadelijke boringen".

Shell liet vanochtend weten dat het voor de "nabije toekomst" stopt met de boringen naar gas en olie in Alaska. Het bedrijf sluit niet uit dat het op termijn weer terugkeert naar het gebied.

Greenpeace is er niet helemaal gerust op dat Shell volledig stopt met de operatie in het Noordpoolgebied. "Als ze permanent uit het gebied blijven, dan hebben we de slag gewonnen", zegt Oulahsen.

STER reclame