AFP
NOS Nieuws

Willem-Alexander maakt zich op voor historische toespraak bij VN

Koning Willem-Alexander beleeft vandaag een primeur. Als eerste Nederlandse staatshoofd zal hij de Algemene Vergadering van de VN toespreken.

Nederland wil volgend jaar een zetel bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad. De toespraak van de koning moet daarbij helpen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal Willem-Alexander onder meer ingaan op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, recht en ontwikkeling.

Willem-Alexander is de twaalfde spreker van de dag. Ook de presidenten van de VS, Rusland, China en Frankrijk zullen aan het woord komen.

Nederland heeft een zware delegatie naar New York gestuurd. Behalve de koning en koningin zijn premier Rutte, premier Eman van Aruba, de ministers Koenders en Ploumen, staatssecretaris Mansveld (die zich in New York minister mag noemen) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam mee naar New York.

Bedrijfsleven

Koenders zei dit weekend dat Nederland er veel belang bij heeft om een van de niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad te veroveren, met name om mee te kunnen praten over internationale crises. Hij wees er daarbij op dat Den Haag de derde hoofdstad is van de VN, met onder meer het Internationaal Strafhof.

Premier Rutte hield afgelopen zaterdag een toespraak voor de VN. Hij hamerde erop dat het bedrijfsleven meer moet worden betrokken bij de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Voor een zetel in de Veiligheidsraad concurreert Nederland met Zweden en Italië. De stemming is volgend jaar zomer. De raad telt vijftien leden, waarvan vijf zetels permanent zijn bezet door de VS, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. De tien overige zetels rouleren; gekozen landen krijgen een zetel voor de periode van twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl