De tafel van Studio Voetbal op 27 september
NOS Voetbal

'Van Basten was als trainer zelf ook rücksichtslos'

Het was, los gezien van het sportieve aspect, een roerige week in voetballand. Naar FIFA-baas Sepp Blatter werd een strafrechtelijk onderzoek begonnen, terwijl men in het Nederlandse voetbal in de ban was van de kritische noten van Marco van Basten.

De legende - tegenwoordig assistent-bondscoach bij Oranje - legde een bom onder Plan Cruijff, door het te bestempelen als een komedie. Meer dan genoeg om over na te praten dus, door de gasten aan tafel bij Studio Voetbal.

"Ik had tijdens het lezen echt een flashback met acht jaar geleden. In deze column kon ik toen in plaats van de naam Cruijff de naam Van Basten invullen", stelde Kenneth Perez, destijds speler van Ajax.

"Want hij kwam bij Ajax en wilde daar over alles de baas zijn. Over het aan- en verkoopbeleid, dat Martin van Geel moest uitvoeren. In het begin van het seizoen werd sommigen in de bus terug vanaf een trainingskamp eigenlijk gemeld dat ze konden oprotten. Hij verwijt Cruijff rücksichtslos te zijn, maar hij deed als trainer hetzelfde."

'Had een flashback met acht jaar geleden'

Ongenuanceerd

Ook Youri Mulder had duidelijk zijn twijfels bij de column van zijn voormalig collega-spits. "Ik vond het ongenuanceerd en het is net of hij maar wat om zich heen slaat. Hij moet erboven staan en het lijkt nu net alsof er nog een soort frustratie zit", oordeelde Mulder.

"Door een voorbeeld te noemen van een moment met Cruijff maakt hij het zo persoonlijk. En met zijn functie als assistent wringt het wel een beetje. Hij is niet onafhankelijk en moet gewoon geen columns schrijven."

David Endt, die in het verleden bij Ajax samenwerkte met Van Basten, snapt de kritiek van Van Basten juist wél. "Hij heeft toch geen nationale zonde begaan? Of het Nederlandse volk in problemen gebracht?" vraagt de voormalig teammanager zich hardop af.

"Cruijff heeft een bepaalde methode gehanteerd die echt niet kan. Sommige mensen, zoals Steven ten Have, Edgar Davids en Danny Blind, zijn echt vernederd. En Van Basten spreekt zich uit en zegt wat heel veel mensen denken."

'Van Basten heeft toch geen nationale zonde begaan?'

Fiducie

Arno Vermeulen heeft geen fiducie meer in de revolutie van Cruijff. "De missie van Cruijff is volledig mislukt. Het doel was om Ajax terug te brengen aan Europese top. Maar vijf jaar verder is het gat met de Europese top alleen maar groter geworden", aldus Vermeulen.

"Er zijn veel slachtoffers gevallen en dat was niet nodig. Alleen de mensen die in de polonaise achter Cruijff aan liepen, mochten blijven. Het werd een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Ajax. Mensen dachten dat Ajax, met dank aan de in Spanje woonachtige Cruijff, weer met de Champions League in handen zou komen te staan. Cruijff was een fantastische voetballer, een heel interessante trainer, maar hij is géén verlosser meer", aldus Vermeulen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl