ANP

De Belastingdienst gaat ook bij twee andere Zwitserse banken gegevens opvragen van Nederlandse rekeninghouders. Vanochtend werd bekend dat al gegevens zijn opgevraagd bij UBS, de grootste bank van Zwitserland. Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt dat het daar niet bij blijft.

UBS had zijn rekeninghouders gevraagd om 'fiscale transparantie' en de Belastingdienst wil nu graag die informatie hebben.

Zwartspaarders kunnen gebruikmaken van de inkeerregeling van de Belastingdienst. Wie voor 1 juli alsnog zijn vermogen opgaf, kreeg een lagere boete. Zo'n 12.000 mensen hebben gebruikgemaakt van de regeling en het is de verwachting dat daar niet veel zwartspaarders bij komen. Samen hadden de zwartspaarders ongeveer 6 miljard euro op buitenlandse rekeningen staan: goed voor zo'n 900 miljoen euro belasting. Sinds 1 juli zijn de regels verscherpt.

"De coulance is nu voorbij", zegt de woordvoerder van de fiscus. Mensen die vanaf nu worden betrapt op belastingontduiking kunnen een boete krijgen van 300 procent van de te betalen belasting.

De Belastingdienst heeft bij UBS de gegevens opgevraagd over de periode tussen februari 2013 en 31 december 2014. Het is niet duidelijk welke twee andere Zwitserse banken worden benaderd.

STER reclame