Atlete Andrea Deelstra, hier actief op de EK in Zürich, heeft zich in Berlijn geplaatst voor de olympische marathon in Rio. Atletiekunie

Andrea Deelstra heeft zich in Berlijn geplaatst voor de olympische marathon in Rio de Janeiro volgend jaar. De Nederlandse atlete eindigde zondag in Berlijn als vijfde in 2.26.46.

Daarmee bleef ze ruim onder de limiet van 2.28.00. De Keniaanse Gladys Cherono won in Berlijn. Met 2.19.25 zorgde ze voor de beste wereldprestatie dit jaar.

Persoonlijk record

Deelstra liep een geweldige marathon in Berlijn. Haar persoonlijk record stond op 2 uur, 32 minuten en 39 seconden. Daar haalde ze nu meer dan zes minuten af. Deelstra lag in Berlijn lang op een schema van 2 uur en 27 minuten, maar dook daar in de slotfase nog ruim onder.

Met haar tijd is ze de vierde marathonloopster aller tijden van Nederland. Alleen Lornah Kiplagat (2.23.43), Hilda Kibet (2.24.27) en Carla Beurskens (2.26.34) waren sneller dan Deelstra.

Uitslag marathon vrouwen Berlijn NOS

Beste Europese

In Berlijn was Deelstra de beste niet-Afrikaanse loopster. De pupil van trainer Bram Wassenaar finishte achter een Keniaanse en drie Ethiopische atletes.

Voor de 30-jarige Deelstra, die eerder op de steeplechase uitkwam, was het pas haar vierde marathon. Vorig jaar bij de Europese kampioenschappen in Zürich eindigde ze als dertiende.

Voetblessure

Na Zürich bleek dat ze een ernstige voetbalblessure had opgelopen. Het herstel duurde lang. "Het is een slimme meid. Ze kan goed zwemmen en heeft ook veel gefietst. Ze heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk te doen in de periode dat ze niet kon lopen", vertelt Wassenaar.

In Berlijn ging het meer dan naar wens. "Ze kwam na 35 kilometer lachend voorbij", zegt Wassenaar. "We zijn vier, vijf jaar geleden van de steeplechase naar de marathon overgestapt. Op de steeple zou ze de echte top niet halen en met haar bouw is ze geweldig geschikt voor de marathon."

Keuze tussen Amsterdam, Eindhoven en Berlijn

Deelstra had in Berlijn olympische kwalificatie als doel. Ze liet aanbiedingen van Amsterdam en Eindhoven liggen.

"We hadden hele redelijke aanbiedingen, maar hebben bewust voor de snelle marathon van Berlijn gekozen", legt Wassenaar uit. "Het strijdplan was om kilometertijden van 3.30 te lopen. Daar zat ze steeds onder. Ik ben altijd voorzichtig met atleten, maar Andrea heeft nog veel meer in haar mars."

STER reclame