Tilburg Trappers spelen vanaf dit seizoen in de Duitse competitie
NOS Sport

Tilburg Trappers beslagen ten ijs bij start Oberliga

Vijftien keer werden de Trappers kampioen van Nederland, maar vanaf dit seizoen zoeken de Tilburgers hun heil elders: in de Duitse Oberliga, het derde niveau bij onze oosterburen. Vrijdag speelden de ijshockeyers hun eerste wedstrijd in die competitie, vandaag staat het tweede duel op het programma.

Eerder dit jaar maakten Tilburg Trappers en Heerenveen Flyers bekend dat ze de Nederlandse competitie zouden verlaten om uit te komen in de Duitse Oberliga. De Flyers kwamen uiteindelijk toch op dat voornemen terug, omdat de verwachte kosten te hoog bleken te zijn. De Trappers besloten het avontuur wel aan te gaan, omdat ze het idee hadden "de Nederlandse competitie ontgroeid te zijn".

Duitsland moet de Trappers op sportief en commercieel gebied verder brengen. Voorzitter Ron van Gestel merkte al dat zijn club meer in de belangstelling kwam te staan door de overstap naar de Oberliga. "Supporters en sponsors zijn bijzonder enthousiast. Eerder kwamen we bij bepaalde sponsors niet binnen, maar nu zijn ze wel enthousiast. Daarnaast is onze verwachting dat we meer seizoenkaarten gaan verkopen en hebben we onze begroting kunnen opschroeven."

Lastige beslissing

Toch stond niet iedereen te juichen. "In de Nederlandse competitie konden spelers hun eigen ding doen op de wedstrijddag, maar vanaf komend seizoen wordt dit anders. We moeten naar Leipzig en Rostock en spelen in Berlijn en Hamburg." Dat bleek voor sommige spelers niet haalbaar. "Ze konden het qua werk of studie niet regelen, terwijl anderen gewoon geen zin hadden om zo veel te moeten reizen of er financieel op achteruit te gaan."

Diederick Hagemeijer haalt uit

Ook aanvoerder Diederick Hagemeijer moest goed nadenken over het al dan niet blijven bij de Trappers. "Ik ben net 27 geworden en bezig met mijn maatschappelijke carrière." De sportieve uitdaging van spelen in Duitsland gaf uiteindelijk de doorslag. "Ik vind het te vroeg om te stoppen, omdat ik sportief nog te gedreven ben. Een andere club zag ik niet zitten, aangezien het niveau in Nederland steeds lager ligt."

Nieuwe spelersbus en wifi

Hagemeijer weet ook al hoe het is om veel te moeten reizen. "Ik heb in Amerika in de jeugd gespeeld en daar moesten we vaak veel langer reizen. Wel overnachtten we daar vaak. Dat gaan we nu niet doen. Toch doet het bestuur er alles aan om het voor ons zo prettig mogelijk te laten verlopen."

"We hebben een gloednieuwe spelersbus waar ook rustplekken in gecreëerd worden, er wordt gezorgd voor genoeg eten en drinken en er is wifi. Zo kunnen jongens die fulltime werken, onderweg ook bezig zijn. Op die manier hoeven ze geen vrij te nemen en kunnen ze vanuit de bus werken", klinkt de aanvoerder enthousiast.

Trappers thuis in Oberliga

De grote vraag is natuurlijk of de Trappers iets te zoeken hebben tussen de Duitse ploegen. "In de voorbereiding hebben we weleens tegen teams uit de Oberliga gespeeld. We wonnen lang niet alles, maar op basis van de gespeelde wedstrijden denk ik dat we goed passen", zegt Hagemeijer.

Op vrijdag lieten de Trappers zien inderdaad geen modderfiguur te slaan op het niveau van de Oberliga. Er werd weliswaar thuis met 1-4 verloren van Neuwied, maar de Trappers hadden lange tijd het beste van het spel. Effectiviteit in het afronden maakte uiteindelijk het verschil. De Duitsers hadden amper kansen nodig, terwijl de thuisploeg kans op kans onbenut liet.

Duitse tegenstanders geven minder tijd en speelruimte weg en dat is wennen voor de grootmacht uit Nederland. Maar dat is precies waarom de Trappers het avontuur in Duitsland zijn aangegaan. Er zit weer groei in het ijshockey in Tilburg.

Trappers maken stap naar de Oberliga

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl