Kinderombudsman Marc Dullaert ANP

De tienduizenden vluchtelingenkinderen die elke maand Europa binnenkomen, krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Dat zei kinderombudsman Marc Dullaert in het tv-programma Nieuwsuur. 

Hij maakt zich met name zorgen om de geestelijke gezondheid van vluchtelingenkinderen. 

Als voorzitter van een nieuwe taskforce wil hij met andere Europese kinderombudsmannen het probleem onder de aandacht van regeringsleiders brengen.

Pepperspray

In Nieuwsuur zei Dullaert dat er nog te weinig aandacht uitgaat naar wat de kinderen hebben meegemaakt. Hij noemde (seksueel) misbruik, bedreiging en gedwongen kindhuwelijken, maar ook politieacties bij de grenzen, waarbij kinderen met pepperspray bespoten worden.

De grote aantallen vluchtelingen die naar West-Europa komen, vindt Dullaert geen reden om deze zorg niet of pas in een later stadium te geven. "Een organisatieargument mag niet zwaarder wegen dan de gezondheid van deze kinderen", zegt de kinderombudsman. 

Het gaat nu om prioriteiten en ook vooral om politieke wil.

Marc Dullaert, kinderombudsman

Volgens Dullaert is in Nederland de kennis en kunde aanwezig om de geestelijke gezondheidszorg te organiseren waar de kinderen recht op hebben.

Het is aan de nieuwe taskforce om het probleem inzichtelijk te maken voor de Europese landen en hun leiders, stelt Dullaert: "Als wij het helder kunnen maken wat deze kinderen overkomt, kan er ook actie op ondernomen worden."

STER reclame