Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ANP
NOS Nieuws Koningshuis

Slotfeest 200 jaar Koninkrijk op de Amstel

De viering van 200 jaar Koninkrijk, die in november 2013 begon met de nagespeelde landing van prins Willem Frederik in Scheveningen, wordt vandaag afgesloten met een muzikaal feest rondom de Magere Brug op de Amstel. Het slotfeest is het zesde en laatste nationale evenement dat wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

In aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en andere leden van de koninklijke familie treden ruim dertig artiesten op, onder wie Kovacs, André Hazes jr., Handsome Poets, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Karsu Dönmez, Ruth Jacott en Sjors van der Panne. 

'Eenheid in verscheidenheid'

Het thema van de slotavond is ‘Eenheid in verscheidenheid’. “In ons Koninkrijk komt een veelheid aan culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen op weinig vierkante kilometers samen. We mogen er best trots op zijn. Daarom staan we hier tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk bij stil”, zegt Anke Bijleveld-Schouten, voorzitter van het Nationaal Comité. 

Het muziekprogramma is gekoppeld aan herkenbare thema’s uit de Nederlandse geschiedenis. Van 200 jaar fietsen, tot leven met water en van vaderlandse kunst tot hoogtepunten in de sport. Historische beelden van deze thema’s worden geprojecteerd op grote LED-schermen en verder zijn er diverse acts op en rond het water. Publiek kan het slotfeest volgen vanaf de kades van de Amstel.

De viering van 200 jaar koninkrijk

Carré

Voorafgaand aan het buitenprogramma is er in Koninklijk Theater Carré een officiële bijeenkomst, die wordt gepresenteerd door Art Rooijakkers.  In Carré wordt teruggeblikt op eerdere evenementen die zijn georganiseerd rond 200 jaar Koninkrijk en er zijn optredens van onder anderen Jeroen van der Boom, Antje Monteiro, Ako Taher, Leoni Jansen en Izaline Calister en het Frysk Jeugd Orkest. Onder de genodigden zijn vele vrijwilligers die zich de afgelopen twee jaar hebben ingezet voor de viering van 200 jaar Koninkrijk.

De NOS zendt het programma in Carré uit via een livestream op NOS.nl en via NPO Nieuws van 17.45 – 18.45 uur. Vanaf 20.25 uur wordt het buitenprogramma rechtstreeks uitgezonden op NPO 1 en via NOS.nl.

STER reclame