Marco Pantani
NOS Wielrennen

'Maffia liet Pantani stoppen tijdens Giro van 1999'

Eigenlijk is het nooit rustig geweest rond Marco Pantani. Niet tijdens zijn loopbaan. En zelfs niet na zijn dood. Zo blijkt nu dat tijdens de Giro van 1999 een te hoge hematocrietwaarde niet de reden was dat de Italiaan uit de koers werd gezet.

Marco Pantani werd op 14 februari 2004 dood aangetroffen op een hotelkamer in Rimini. Volgens de officiële verklaring, na autopsie, was de Italiaanse wielrenner overleden aan een hartstilstand. De Italiaanse media hielden het op zelfmoord. Pantani zou een overdosis verdovende middelen hebben genomen.

Nieuwe feiten

In 2014 werd het onderzoek naar de dood van Pantani heropend na de vondst van nieuwe aanwijzingen. Na een jaar concludeerde de Italiaanse overheid dat er geen nieuwe feiten aan het licht waren gekomen: de wielrenner was overleden na het gebruik van cocaïne en antidepressiva.

2004: het indrukwekkende afscheid van Pantani

Camorra

Nu is er weer een opmerkelijk bericht opgedoken over de veelbesproken Italiaanse wielrenner. Twee dagen voor het einde van de Ronde van Italië in 1999 werd Pantani, die op dat moment het klassement aanvoerde en onbedreigd op zijn tweede eindzege in successie leek af te stevenen, uit de koers genomen vanwege een te hoog hematocrietgehalte.

Pantani moest worden gestopt.

Afgeluisterd maffialid

Uit telefoontaps van Italiaanse criminelen zou nu blijken dat de camorra (de Napolitaanse maffia) Pantani had gedwongen af te stappen. Het verhaal van de hematocrietwaarde was slechts een schijnbeweging.

De maffia zou bij illegale gokpraktijken miljoenen verliezen als Pantani zegevierde, zo werd tijdens de afgeluisterde gesprekken duidelijk. "Pantani moest worden gestopt", stelde het maffialid. Aldus geschiedde.

  • EPA
    Marco Pantani geeft op persconferentie uitleg over zijn vertrek
  • EPA
    Marco Pantini vertrekt uit de Ronde van Italië in 1999

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl