Een skiresort in Lenzerheide EPA

Het Zwitserse toerisme heeft het moeilijk. Door de waardestijging van de Zwitserse frank is het land voor buitenlandse toeristen flink duurder geworden. Veel Nederlandse wintersporters kiezen komende winter daarom voor goedkopere alternatieven, zoals Oostenrijk en Frankrijk.

Touroperators bevestigen dat het aantal wintersportboekingen voor Zwitserland flink achterblijft. Sunweb ziet twee tot drie keer minder boekingen naar het land. TUI/Arke spreekt van een aanzienlijke daling.

"Het aantal mensen dat op internet zoekt op 'Zwitserland' en 'vakantie', is bij ons gehalveerd. Dat zegt genoeg", zegt Hidde van der Louw van Sunweb.

Zorgen

Het Zwitserse toerismebureau in Amsterdam maakt zich zorgen. "Tot nu toe zien we een daling van 10 procent", zegt Maarten Visser. "Aan die koers van de frank kunnen we natuurlijk niets veranderen. Maar we gaan wel ons beleid aanpassen. We gaan ons minder richten op de massa en meer op bepaalde doelgroepen: zoals wandelliefhebbers die graag in de zomer naar de Alpen gaan. Ook komt onze focus te liggen op treinliefhebbers. De karakteristieke panoramatreinen zijn natuurlijk uniek voor Zwitserland."

Oostenrijk

Volgens Van der Louw springen Oostenrijk en Frankrijk slim in het gat: "Die twee landen staan wat boekingen betreft, enorm in de plus. Oostenrijk is ook iets goedkoper geworden. Dus er is duidelijk sprake van een verschuiving, die het Zwitserse toerisme dus ook op de langere termijn geld kan gaan kosten."

STER reclame