Twee jaar cel geëist tegen ex-directeur woningcorporatie

ANP
Geschreven door
Robert Bas
Verslaggever

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen oud-directeur Henk S. van de Rotterdamse woningcorporatie PWS. De oud-topman wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

Volgens de openbaar aanklager heeft de 61-jarige S. met twee collega's van PWS steekpenningen aangenomen van bevriende vastgoedhandelaren. PWS (dat inmiddels Havensteder heet) kocht panden van hen aan voor veel te hoge prijzen. Het smeergeld werd vervolgens doorgesluisd naar Zwitserse bankrekeningen. 

Terugbetalen

Volgens het OM hebben S. en zijn medewerkers de corporatie benadeeld voor ruim 12,4 miljoen euro. In een civiele procedure die de woningbouwvereniging eerder al had aangespannen, werd de oud-topman veroordeeld tot het terugbetalen van ruim vijf miljoen euro aan Havensteder.    

Volgens het OM staat vast dat S. voor ruim zeven ton aan steekpenningen heeft ontvangen. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van belastingontduiking, omdat hij zijn geld op een Zwitserse bankrekening zette en daarmee buiten het blikveld van de fiscus bleef.

Traag

De fiscale opsporingsdienst FIOD viel al in 2005 binnen bij PWS vanwege vermoedens van fraude. Volgens het OM hebben de advocaten van de verdachten de zaak getraineerd door steeds nieuwe verzoeken bij de rechter in te dienen. 

Binnenkort staan nog meer van fraude verdachte ex-directeuren van woningcorporaties voor de rechter. Het gaat daarbij om de voormalige bazen van Wooninvest, Rochdale, Vestia en Laurentius.  

STER Reclame