Via een spandoek wordt geprotesteerd tegen de komst van meer vluchtelingen in Enschede
NOS Nieuws

'Reacties rond vluchtelingen worden heftiger'

De reacties rond het onderwerp vluchtelingen worden steeds heftiger. Dat zegt burgemeester Jos Wienen (CDA) van Katwijk, tevens voorzitter van de adviescommissie Asiel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

"De reacties zijn altijd vrij fors als het om dit onderwerp gaat, maar rond vluchtelingen zie je dat het op dit moment wat heftiger aan het worden is", stelt Wienen. Gisteravond was er een opstootje in de raadszaal in Purmerend. Een aantal inwoners protesteerde tegen de komst van een azc en de vergadering werd afgelast.

Criminaliteit

Het werkt ook de andere kant op, volgens Wienen. Er zijn heel veel burgers die beelden zien op tv en in de kranten en vinden dat er iets moet gebeuren voor de vluchtelingen. "Daarnaast zie je burgers die zich afvragen "Waar gaat dat heen?" en bang zijn voor overlast in hun directe omgeving."

Als burgemeester moet je dan volgens Wienen uitleggen dat je wel iets moet doen. Tegelijkertijd moet je serieus in gesprek gaan met de mensen die zich zorgen maken en hen informatie geven.

Op allerlei plekken lezen mensen dingen waarvan je denkt, dat klopt niet.

Jos Wienen, voorzitter adviescommissie asiel van de VNG.

Volgens hem lezen mensen op allerlei dingen die niet kloppen. Als voorbeeld noemt hij de aanname dat de criminaliteit omhoog gaat, als er een azc komt. Dat verband is er volgens Wienen gewoonweg niet. "Mensen maken zich erg veel zorgen over zaken die niet gebaseerd zijn op de feiten zoals we die kennen vanuit een al vrij lange geschiedenis van opvang in azc's in Nederland."

"Je kunt je verantwoordelijkheid niet zomaar naast je neerleggen", zegt de burgemeester van Katwijk. Hij benadrukt dat je als gemeente niet gedwongen bent om "ja" te zeggen tegen de komst van een azc. En sommige locaties zijn volgens hem inderdaad minder geschikt voor opvang. Maar het argument kan volgens hem nooit zijn: wij willen gewoon geen vluchtelingen, punt.

Huurwoningen

Wienen deelt de zorgen van veel mensen over een tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Een probleem dat steeds groter wordt naarmate meer vluchtelingen een status krijgen en hier mogen blijven.

"Het is echt niet zo dat die mensen meteen een woning krijgen. Nee, ook zij moeten wachten. Er zitten op dit moment zo'n 10.000 mensen in azc's te wachten op een huurwoning", legt Wienen uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl