Liam Lyburd komt aan bij de rechtbank (november 2014) PA Photos Ltd / Hollandse Hoogte

De 19-jarige Liam Lyburd uit de Engelse stad Newcastle is tot levenslang veroordeeld omdat hij een bloedbad wilde aanrichten op zijn oude school. Hoewel hij nog geen slachtoffers had gemaakt, waren zijn plannen volgens de rechter duidelijk. Van de levenslange straf moet hij minimaal acht jaar uitzitten.

In november vorig jaar deed de Britse politie een inval bij Lyburd thuis. Op zijn slaapkamer vonden de agenten een heel wapenarsenaal, waaronder pijpbommen, een geweer en munitie. Vanwege explosiegevaar moesten vijftig huizen in de omgeving worden ontruimd. 

Terwijl hij werd afgevoerd, zei Lyburd tegen de agenten dat ze levens hadden gered, omdat hij plannen had voor een massamoord. Ook op zijn laptop waren daarvoor bewijzen te vinden.

Wraakgevoelens

Lyburd zat enige tijd op Newcastle College, maar was van school gestuurd vanwege slecht gedrag. Sindsdien koesterde hij wraakgevoelens. Op zijn laptop konden computerdeskundigen een verwijderd bericht terughalen waarin hij had geschreven: "Jullie hebben mijn leven verwoest. Ik zal jullie een lesje leren met mijn 9-millimeterkogels. Mijn fantasie zal zeker werkelijkheid worden. Als de geest iets wil, zal het lichaam volgen en ja, er zullen doden vallen. Daarover bestaat geen twijfel."

Tijdens de rechtszaak zat Lyburd vrijwel onafgebroken te grijnzen. Het was heel makkelijk om aan wapens te komen, zei hij. Lyburd ontkende voor de rechtbank dat hij slachtoffers wilde maken. Foto's die hij van zichzelf had gemaakt in gevechtstenue waren alleen bedoeld om aandacht te trekken en reacties uit te lokken op internet, zei hij, omdat hij zich eenzaam voelde.

Kwestie van tijd

De rechter geloofde die verklaring niet. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Lyburd tot actie zou zijn overgegaan, oordeelde de rechter. 

Hoewel de tiener in principe na acht jaar kan vrijkomen, waarschuwde de rechter alvast dat dat waarschijnlijk een stuk later zal worden: uit psychiatrische rapporten blijkt dat het heel lang zal duren voordat Lyburd geen gevaar meer is voor zijn omgeving.

STER reclame