Journalist en columnist Jan Roos flyert op het Plein in Den Haag voor GeenPeil
NOS Nieuws

Referendum over Oekraïne mogelijk in voorjaar

Het referendum van GeenPeil over de politieke en economische samenwerking tussen de EU en Oekraïne vindt mogelijk dit voorjaar plaats, zegt minister Plasterk. Hij houdt er rekening mee dat GeenPeil voor maandag voldoende handtekeningen inzamelt.

Plasterk: "De kiesraad controleert daarna of de 300.000 zijn gehaald. Stel dat er voldoende handtekeningen zijn om een raadgevend referendum te houden, dan moet dat worden georganiseerd." Binnen een half jaar moet er een datum worden geprikt, dat zal dus ergens in het voorjaar zijn.

De organisatie van het referendum is een taak van de overheid. Het gaat enige tientallen miljoenen euro's kosten om alle stemgerechtigde Nederlanders aan het referendum te kunnen laten meedoen.

Buurlanden

Inzet van het referendum is een goedkeuringswet van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie met Oekraïne. Het is een overeenkomst die voortkomt uit het EU-beleid om goede contacten te hebben met buurlanden zonder dat deze landen ook toetreden tot de EU.

De mensen van GeenPeil zijn bang dat dat toch gebeurt, leggen ze uit. "Uiteindelijk gaat het niet zozeer om dat ene, dik 300 pagina’s tellende verdrag, maar om de democratie. Of beter gezegd: het verlies daarvan."

Minister Plasterk heeft zelf niet getekend omdat hij het niet eens is met de inzet van het referendum. “Er staat ook een opvatting bij de vraag en die is niet de mijne. Maar iedereen moet dat zelf beoordelen.”

Niet wakker liggen

Het kabinet is volgens vice-premier Asscher niet heel erg met het referendum bezig. "Het is niet goed om erop vooruit te lopen en te zeggen 'als dit dan dat'". Pas als het referendum een feit is gaat het kabinet nadenken over de eventuele consequenties.

Hij denkt niet dat het bestuur van de EU zich daar zorgen over hoeft te maken. "De Europese Unie heeft grotere uitdagingen op dit moment dan een Nederlands referendum over een associatieverdrag. Het lijkt me niet dat men daar wakker van moet liggen."

Overigens neemt Asscher vandaag de rol van voorzitter van de ministerraad waar voor premier Rutte. Die is met koning Willem-Alexander bij de Verenigde Naties in New York.

GeenStijl

De Eerste Kamer heeft het voorstel om een Associatieovereenkomst met Oekraïne te sluiten op 7 juli 2015 aangenomen. De fracties van de PVV, SP en PvdD stemden tegen.

GeenPeil is een samenwerkingsproject tussen GeenStijl en het Burgercomité EU. Zij maken gebruik van de paar maanden oude mogelijkheid een referendum te organiseren over een nieuwe wet.

Plasterk: bij 300.000 stemmen gaan we referendum organiseren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl