NOS Nieuws

Burgemeester: triest dat raadsdebat Purmerend is verstoord

Politie komt binnen in de raadszaal van Purmerend

Nee, hij voelde zich niet geïntimideerd door inwoners die tegen de komst van asielzoekers zijn en daarom een raadsdebat verstoorden. "Maar het is wel triest dat het democratisch proces op zo'n manier wordt verstoord", zegt burgemeester Bijl van Purmerend.

Gisteravond moest Bijl de politie inschakelen nadat tientallen boze bewoners de raadszaal waren binnen gekomen. Zij hadden geen zin om het debat over de komst van asielzoekers te volgen op een videoscherm in de naastgelegen zaal. Bijl staakte daarop de raadsvergadering.

"Het was veel te druk in de zaal waardoor de veiligheid in het geding kwam. Een tweede punt is dat de mensen te dicht op de raadsleden stonden. Die konden daardoor niet meer in alle vrijheid en volgens hun eigen politieke overtuiging hun werk doen. Dat is buitengewoon vervelend en dat hoort niet."

Bijl was niet verrast door de massale opkomst of door de heftige reacties. "Maar ik was wel verrast door het feit dat de mensen zich niet wilden voegen naar de orde."

Besluit

De gemeenteraad van Purmerend komt binnenkort opnieuw bijeen om alsnog een besluit te nemen over de voorstellen van het college van B en W over de vraag of en hoeveel asielzoekers de gemeente gaat opvangen. Daarbij kan het om in totaal 750 asielzoekers gaan die dan in een nieuw azc of in leegstaande scholen worden ondergebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl