Koen Bouwman tijdens de testwedstrijd in Rio op 16 augustus
NOS Wielrennen

Kleine stap van Richmond naar Rio

Van de mondiale titelstrijd in Richmond naar de Olympische Spelen in Rio. Het is deze dagen een kleine stap voor bondscoach Johan Lammerts. Twee van zijn pupillen, Anna van der Breggen en Tom Dumoulin, behoren op de WK tot de wereldtop en dromen hardop van de Spelen in 2016.

"Ik weet dat goud in Rio mogelijk is", zei Van der Breggen na haar zilveren race tegen de klok. Voor haar en Dumoulin, vijfde bij de mannen, lijkt een plaats in de selectie voor Rio dan ook een abc'tje.

In de lijn der verwachting

"Zij hebben zich zodanig ontwikkeld, dat zij tot de beste renners van Nederland behoren. Zolang ze gezond blijven en niet geheel uit vorm raken, ligt het in de lijn der verwachting dat zij naar de Spelen gaan", houdt Lammerts nog een kleine slag om de arm. "We kunnen ze niet zover van tevoren die absolute zekerheid geven, want ook zij kunnen iets tegenkomen. Ik had er bijvoorbeeld goede hoop op dat Marianne Vos hier op het WK zou zijn."

Zowel bij de vrouwen als bij de mannen mag de KNWU twee renners inschrijven voor de tijdrit. Voor de wegwedstrijd zijn er, normaal gesproken, vier tickets.

Verkenning in oktober

Op 29 oktober vliegt Lammerts al met een select gezelschap naar Rio. "Dan kunnen we ervaren hoe het daar gaat zijn. We kunnen samen trainen, kijken hoe het parcours eruitziet." Dan zet de keuzeheer ook de puntjes op de i rondom verblijf en reisdata.

Zes vrouwen stappen in dat vliegtuig: Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Marianne Vos, Chantal Blaak, Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten.

Bij de mannen hebben Robert Gesink en Steven Kruijswijk al een ticket op zak voor de verkenningstocht. "Het liefste zou ik dan Dumoulin, Bauke Mollema en ook Wilco Kelderman meenemen, maar het moet voor hen wel allemaal passen. Sommigen hebben een erg lang seizoen achter de rug. Dumoulin is bijvoorbeeld al sinds januari bezig."

Iemand die de tijdrit rijdt, moet ook de wegwedstrijd rijden.

Bondscoach Johan Lammerts

Op 16 augustus, vlak voor de Ronde van Spanje, was er al een zogeheten testwedstrijd in Rio. "Ik ben daar wel geweest, maar met een jonge ploeg. Het bleek een heel zwaar en lastig parcours. Vooral een parcours voor klimmers. Bij Nederland kom je dan toch al snel uit bij Mollema en Gesink. Dat zijn onze belangrijkste klimmers. Ook Kelderman, Kruijswijk, Wout Poels en Laurens ten Dam komen in aanmerking."

Op de site van het IOC krijgen bezoekers alvast een goede indruk van de 241,5 kilometer tussen de Copacabana en São Conrado.

Olympische regels

Lammerts moet overigens rekening houden met een apart reglement. De twee tijdrijders moeten uit de wegploeg komen. "Dat is het reglement van het UCI, dat die regels in samenspraak met het IOC maakt. Althans, voor Londen 2012 was dat de nieuwe verplichting. Dus we gaan ervan uit dat de tijdrijders ook de wegwedstrijd rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl