Tom Dumoulin tijdens tijdrit in Richmond AFP

Dumoulin vreesde inhaalmanoeuvre Martin

time icon

Een dag na zijn tijdrit onthult Tom Dumoulin hoe onzeker hij eigenlijk was over zijn optreden en zijn vorm. "Ik zag het de laatste dagen voor de tijdrit effe niet meer zitten, met die blessure erbij. Ik dacht: verdomme, dit is niet de voorbereiding of het supergevoel dat ik had gewild", biecht de Nederlander op tegen NOS Langs de Lijn.

Hij ging wel van start, anderhalve minuut vóór Tony Martin, maar met enige angst in zijn lichaam. "Dit was écht mijn parcours niet, met verschrikkelijk lange rechte wegen. Maar het was wél het parcours van Tony Martin. Ik was zelfs bang; zodadelijk haalt hij mij in. Ik dacht nog: dat laat ik me toch niet gebeuren? Maar hij kwam maar niet."

Dumoulin vreesde inhaalmanoeuvre Martin

De Nederlander startte anderhalve minuut eerder dan de Duitser. "Ik dacht: dat laat ik me toch niet gebeuren. Maar hij kwam maar niet." Commentator Gio Lippens sprak een dag na de WK-tijdrit met Dumoulin.

De Duitser had zijn dag niet en eindigde net als die derde topfavoriet, Rohan Dennis, nog achter Dumoulin. "Een vijfde plek is niet waarvoor ik hier naartoe kwam, maar ik ben er trots op dat ik ben blijven vechten."

Vuelta als voorbereiding?

Zoals elk jaar luidt de vraag: wat is eigenlijk de ideale voorbereiding voor een WK? Dumoulin is er ook achteraf nog niet over uit. "Vorig jaar was ik erg goed, dus misschien is dat wel de juiste voorbereiding." In 2014 reed hij de Eneco Tour en de Canadese WorldTour-koersen vlak voor de WK. "Maar de Vuelta kan ook de juiste keuze zijn, alleen misschien niet op de manier waarop ik 'm gereden heb."

Na de titelstrijd in Richmond - zondag komt de renner van Giant-Alpecin nog in actie in de wegwedstrijd - gaat Dumoulin zijn hoofddoel van 2016, de Spelen in Rio, alvast voorbereiden. Of een grote ronde in zijn programma past, is de vraag. "Ik heb nog geen knopen doorgehakt, maar ik heb wel ideeën in mijn hoofd. Alles staat in het teken van Rio, dat is zeker. Dat parcours is zo goed op mijn lijf geschreven."

STER Reclame