1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Duits akkoord over opvang vluchtelingen

In Duitsland zijn de bondsregering en de deelstaten het eens geworden over een aanpak van de vluchtelingencrisis. Bondskanselier Merkel heeft dat in Berlijn bekendgemaakt na een gesprek met de deelstaatpremiers.

Afgesproken is dat de deelstaten 670 euro per maand per vluchteling krijgen. Verder trekt de regering 500 miljoen euro uit voor sociale woningbouw en 350 miljoen voor de zorg voor alleenstaande minderjarige asielzoekers.

"Deelstaten krijgen voortaan niet meer één bedrag voor een heel jaar, maar 670 euro per vluchteling", zegt Duitsland-correspondenten Judith van de Hulsbeek. "Merkel zelf noemt het een systeem dat kan ademen."

Kritiek

De vergadering was belegd vanwege de zorgen van deelstaten over de opvang. Honderdduizenden vluchtelingen komen dit jaar naar Duitsland en de deelstaten dreigen dat niet aan te kunnen. Ze drongen bij Merkel aan op meer geld.

Om de critici tegemoet te komen worden er drie landen toegevoegd aan de lijst met veilige landen: Albanië, Montenegro en Kosovo. Zo kunnen Balkan-vluchtelingen sneller worden teruggestuurd. Bovendien krijgen de vluchtelingen voortaan geen geld meer, maar steun in natura, zoals eten en kleding.

Geen belastingverhoging

Merkel had eerder al beloofd dat de Duitsers geen belastingverhoging zullen krijgen om alles te moeten betalen. De kosten worden gedekt door een begrotingsoverschot, geld dat vrijkomt door afgeschafte regelingen en uit de bestaande budgetten van ministeries.

Omdat Duitsland ervan uitgaat dat zo'n 800.000 vluchtelingen vijf maanden zullen moeten worden opgevangen, gaat het om een bedrag van bijna 3 miljard euro. Van de Hulsbeek: "Merkel heeft er dus miljarden voor over om haar lijfspreuk 'Wir schaffen das' te kunnen waarmaken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl