De politie kwam eraan te pas om de raadszaal te ontruimen
NOS Nieuws

Purmerenders verhinderen raadsvergadering over asielzoekers

Een gemeenteraadsvergadering in Purmerend over de komst van een asielzoekerscentrum is afgelast omdat burgers stampij maakten in de raadszaal. Ze schreeuwden onder meer "geen azc!"

"Ik ga op deze manier niet beginnen", zei burgemeester Bijl volgens RTV Noord-Holland tegen de menigte. Vervolgens stuurde de politie de aanwezigen naar buiten.

Burgemeester Purmerend stopt gemeenteraadszitting na rumoer

De vergadering zou gaan over een voorstel dat het college van burgemeesters en wethouders wil doen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het plan is om 750 asielzoekers op te vangen, ofwel in een nieuw te bouwen azc ofwel in twee leegstaande scholen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er ruim 200 mensen afgekomen op de vergadering. De gemeente wilde hen op schermen vanuit de hal laten meekijken, maar een deel drong toch de raadszaal binnen.

Toen de burgemeester het te druk vond, verzocht hij de aanwezigen de zaal te verlaten. Veel van hen weigerden dat, waarop de politie werd ingeschakeld.

Ook in het Brabantse dorp Oudenbosch houdt de opvang van vluchtelingen de gemoederen bezig. Honderden mensen zijn daar afgekomen op een raadsvergadering waar de mogelijke komst van een azc wordt besproken. Een groep inwoners had al aangekondigd tijdens de vergadering te gaan protesteren tegen het azc.

Acht inwoners mochten voorafgaand aan de vergadering hun mening geven. Zowel voor- als tegenstanders kregen het woord. De honderden aanwezigen in de zaal en de hal reageerden met luid applaus en gefluit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl