Purmerenders verhinderen raadsvergadering over asielzoekers

AS Media

Een gemeenteraadsvergadering in Purmerend over de komst van een asielzoekerscentrum is afgelast omdat burgers stampij maakten in de raadszaal. Ze schreeuwden onder meer "geen azc!"

"Ik ga op deze manier niet beginnen", zei burgemeester Bijl volgens RTV Noord-Holland tegen de menigte. Vervolgens stuurde de politie de aanwezigen naar buiten. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Burgemeester Purmerend stopt gemeenteraadszitting na rumoer

De vergadering zou gaan over een voorstel dat het college van burgemeesters en wethouders wil doen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Het plan is om 750 asielzoekers op te vangen, ofwel in een nieuw te bouwen azc ofwel in twee leegstaande scholen.

R. Buijt
@RonaldBuijt
Uitzonderlijk hoeveel emotie komst van een AZC oproept. Hier in Purmerend. Impact op mensen wordt zwaar onderschat! https://t.co/Xl9G2su6Up
3 jaar geleden

Volgens een woordvoerder van de gemeente waren er ruim 200 mensen afgekomen op de vergadering. De gemeente wilde hen op schermen vanuit de hal laten meekijken, maar een deel drong toch de raadszaal binnen. 

Toen de burgemeester het te druk vond, verzocht hij de aanwezigen de zaal te verlaten. Veel van hen weigerden dat, waarop de politie werd ingeschakeld. 

Jasper ten Hoonte
@JacobLenebertus
Ik schaam me om een Purmerender te zijn; Chaos in Purmerend: http://t.co/vAAORdS39i #rtvnh
3 jaar geleden

Ook in het Brabantse dorp Oudenbosch houdt de opvang van vluchtelingen de gemoederen bezig. Honderden mensen zijn daar afgekomen op een raadsvergadering waar de mogelijke komst van een azc wordt besproken. Een groep inwoners had al aangekondigd tijdens de vergadering te gaan protesteren tegen het azc.

Acht inwoners mochten voorafgaand aan de vergadering hun mening geven. Zowel voor- als tegenstanders kregen het woord. De honderden aanwezigen in de zaal en de hal reageerden met luid applaus en gefluit.

STER Reclame