De spionagepraktijken zouden hebben plaatsgevonden tijdens de Koude Oorlog
NOS Nieuws

'Nederlanders hielpen CIA bij afluisteren Russen'

Een bedrijf uit Noordwijk heeft tientallen jaren afluisterapparatuur gemaakt voor de Amerikaanse geheime dienst CIA. De Amerikanen gebruikten de apparatuur van het Nederlands Radar Proefstation (NRP) in de Koude Oorlog onder meer om Russen af te luisteren, meldt De Correspondent op basis van interviews met betrokkenen en onderzoek in archieven.

Het contact ontstond in 1952, nadat de Amerikanen in hun ambassade in Moskou waren gestuit op een geavanceerd afluisterapparaatje. Daarmee bleek de Sovjet-Unie de Amerikaanse ambassademedewerkers al jaren af te luisteren. De CIA benaderde het NRP vervolgens om een soortgelijk apparaat te ontwikkelen en dat lukte.

De samenwerking, met de codenaam Easy Chair, duurde tot begin jaren 90, toen de Koude Oorlog voorbij was. Met de draad- en batterijloze NRP-apparatuur werd volgens De Correspondent onder meer de Russische ambassade in Den Haag afgeluisterd. Ook de Chinese ambassade zou doelwit zijn geweest van de Amerikanen.

Miljoenen verdiend

De Binnenlandse Veiligheidsdienst initieerde het contact tussen de CIA en het NRP, maar was er volgens de onderzoekers niet van op de hoogte dat de samenwerking tientallen jaren duurde. Het Noordwijkse bedrijf zou er vele miljoenen aan hebben verdiend.

Bij de totstandkoming van het artikel van De Correspondent was ook inlichtingenexpert Cees Wiebes betrokken. Volgens hem kantelt de onthulling het beeld dat Nederland slechts een passieve rol in de Koude Oorlog heeft gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl