Jessica Blaszka: eerste Nederlandse worstelaarster op OS

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jessica Blaszka: eerste Nederlandse worstelaarster op OS
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Worstelaarster Jessica Blaszka is 23 jaar, komt uit Landgraaf, maar woont en traint in Zweden, bij de nationale ploeg. Ze kreeg de worstelgenen van haar vader en ooms, werd Europees kampioen bij de junioren in 2007, 2008 en 2009 en baarde begin september opzien met een derde plaats op de WK.

Dankzij die knappe bronzen klassering op de WK in Las Vegas weet Blaszka zich verzekerd van een ticket voor de Olympische Spelen van 2016. Ze komt uit in de klasse tot 48 kilogram.

Ontwikkelingsland

Dankzij de jonge atlete is Nederland volgend jaar voor het eerst sinds George Torchinava (2000) weer op de Spelen vertegenwoordigd op het onderdeel worstelen. De sport staat (met uitzondering van 1900) al sinds de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 op het programma. Dat was tot 2004 alleen voor mannen, maar sinds de Spelen van Athene zijn ook de vrouwen van de partij.

"Nederland is een ontwikkelingsland qua worstelen", zegt Blaszka. "Ik ben er niet zo mee bezig dat ik straks de eerste Nederlandse vrouw ben op de Spelen. Zo kan ik me volledig focussen op het worstelen."

STER Reclame