Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken
NOS Nieuws

Asscher: middenklasse staat onder druk

Minister Asscher wil meer aandacht voor de middenklasse. Volgens hem staat die nu onder druk. In de Willem Drees-lezing in Den Haag noemde de PvdA-bewindsman de middenklasse de romp van een ideale samenleving.

Volgens Asscher zijn er nu meer mensen die vanuit de middenklasse afzakken dan mensen die vanuit de lage inkomens doorgroeien. Hij vindt dat een bedreiging voor de hele samenleving.

Hard geraakt

Asscher zei dat de economische crisis de middenklasse heel hard heeft geraakt en dat ook veel mensen uit die groepen hun baan zijn kwijtgeraakt. Volgens de vice-premier werden bij eerdere crises vooral lageropgeleiden werkloos en wisten middelbaar en hogeropgeleiden de dans voor een groot deel te ontspringen.

"Maar nu volgt de middengroep het patroon van de onderkant", zei Asscher. Volgens hem verkeren veel middenklassers in onzekerheid door de toename van het flexwerk.

Dubbeltje en kwartje

De minister noemde het niet toevallig dat de Scandinavische landen van alle ontwikkelde economieën de grootste middenklasse hebben. "Anders gezegd: in Scandinavië hebben dubbeltjes de beste kans om een kwartje te worden".

Asscher pleitte voor een evenwichtiger verdeling van de inkomens en zei dat de "wilde hengst van de vrije markteconomie de goede kant op moet worden gestuurd".

Verzorgingsstaat

De Willem Drees-lezing wordt elkaar jaar gehouden en gaat over de Nederlandse verzorgingsstaat. Eerdere sprekers waren onder anderen premier Rutte en zijn voorgangers Kok en Lubbers.

Willem Drees was tien jaar premier na de Tweede Wereldoorlog en hij geldt als een van de grondleggers van de verzorgingsstaat in Nederland. Hij leidde jarenlang de PvdA en de voorloper van die partij, de SDAP.

Asscher: middenklasse staat onder druk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl