Epke Zonderland en turncoach Daniël Knibbeler (r) bij de EK turnen ANP

Epke Zonderland wil komend weekend beslissen of hij in staat is om deel te nemen aan de WK turnen, volgende maand in Glasgow. Zonderland, die vier weken geleden een lichte hersenschudding opliep toen hij bij een val tijdens de training op zijn hoofd terechtkwam, wil de komende dagen tijdens de training bepalen of hij voldoende hersteld is om zijn titel te verdedigen en te strijden om een olympisch startbewijs. Trainer Daniël Knibbeler legt uit hoe het op dit moment met zijn pupil gesteld is.

Hoe gaat het deze week met Epke? 
"Het gaat goed. Het herstel verloopt inmiddels voorspoedig. En deze week brengen wij alles in kaart om knopen door te kunnen hakken op weg naar de WK."

Een voorspoedig herstel, wat betekent dat concreet?
"Dat betekent dat de belasting iedere dag wat omhoog gaat, wat intensiever wordt. En dat we het wat uitdagender maken in de zin van: elementen oppakken en uittesten hoe zijn hoofd daarop reageert."

Tot hoeveel is hij inmiddels in staat? 
"Inmiddels gaan we alweer over de kop, staan we op de kop en doet hij op drie toestellen het meeste alweer."

Op hoeveel procent zit Epke?
"Laten we zeggen op zestig procent. Maar het is moeilijk te zeggen. We doen bijvoorbeeld nog geen langere beurten of oefeningen. Dus het is moeilijk om daar een percentage aan te geven."

Hoe cruciaal is deze week voor hem?
"Voor zijn eigen herstel is het cruciaal. Voor zijn eigen gemoedstoestand. Maar zeker ook voor beslissingen rondom de WK, het perspectief daarop en de consequenties van wel of niet meedoen. Zoals het deze week verloopt, heb ik er alle vertrouwen in."

Het verhaal was dat Epke door de hersenschudding ook tijdens de trainingen last had van hoofdpijn. Hoe is het inmiddels met die hoofdpijn?
"Dat zijn de symptomen die moeten verdwijnen voordat we weer voluit kunnen gaan en dat verloopt voorspoedig. De hoofdpijn is aan het wegtrekken en de druk op zijn hoofd trekt weg, ook met een grotere intensiteit van bewegen. En ook met op de kop hangen en staan."

Je bent dus positief gestemd. Maar wat betekent de stilstand van de afgelopen weken voor de kwaliteit van zijn oefeningen? 
"Dat moet blijken. Het is niet de eerste keer dat we tegenslag ervaren tijdens de voorbereiding. Het is ook zo dat Epke één brok ervaring is en fysiek in orde op de hoofdpijn na en al twintig trainingsjaren in zijn lijf heeft zitten. Dus vandaar dat ik er vertrouwen in heb dat hij ook in deze korte tijd WK-waardig in vorm kan zijn."

STER reclame